Sant Guim de la Plana presenta el llibre 'SANT GUIM. Arrels cap al futur', dedicat al Pessebre Vivent dels Oficis Perduts




Ahir dissabte 28 de desembre es va presentar a Sant Guim de la Plana, en el marc de les representacions del seu pessebre vivent, el llibre 'SANT GUIM. Arrels cap al futur', dedicat al Pessebre dels Oficis Perduts.

El llibre, que s'ha anat gestant al llarg de quatre anys, ha estat editat per Arola Editors, i pertany a la col·lecció Post Festum (núm. 8). L'obra compta amb les fotografies de Rafael López-Monné i els textos de Ferran Baile.

La col·lecció Post Festum s'ha distingit des de la seva creació per la difusió d'altres esdeveniments festius catalans d'enorme rellevància, com les Festes de Santa Tecla, el Carnaval de Vilanova i la Geltrú o la Processó de Verges. El llibre dedicat al Pessebre dels Oficis Perduts de Sant Guim de la Plana contribuirà sens dubte a posar en valor intangible aquesta celebració.

Pessebres molt vius

"Natalis Solis Invicti, aquest era el nom que rebia a l’antiga Roma la festa del solstici d’hivern, el dia en què celebraven el naixement del sol invicte, del sol que a partir de llavors tornaria a allargar els dies i escurçar les foscors.” 

Així comença un nou llibre de la col·lecció Post Festum, d’Arola Editors, dedicat aquest cop al Pessebre Vivent de Sant Guim de la Plana, amb textos de Ferran Baile i fotos d’un tal López-Monné. 

En efecte, abans que el Nadal portés aquest nom, ja el festejavem. Els antics romans celebraven el naixement del Sol Invicte (Dies Natalis Solis Invicti), una festivitat associada al naixement del déu Apol·lo com el déu solar Heli. La tradició de fer-se regals també ve de llavors, de les Saturnals, festes vinculades al solstici d’hivern, durant les quals, les famílies es visitaven i compartien regals. 

El bisbe siríac Jacob Bar-Salibi, del segle XII, explica l’adopció cristiana d’aquesta festa pagana (com moltes altres). “Era costum pagà el de celebrar el mateix 25 de desembre l’aniversari del sol, durant el qual encenien espelmes en senyal de festivitat. Els cristians també prenien part d’aquestes solemnitats i celebracions. Sembla que quan els doctors de l’Església veieren que aquest festival era del gust dels cristians, decidiren que la veritable celebració del naixement s’hauria de solemnitzar aquell dia”. 

Els pessebres vivents van arribar més tard, a l’Edat Mitjana. Tal com explica Baile al llibre, sembla que va ser sant Francesc d’Assís qui va realitzar la primera representació popular del naixement amb persones, la primera escenificació viva del pessebre. A Greccio, en una pobre gruta al mig del bosc, la nit de Nadal del 1223, Francesc d’Assís va oficiar la missa acompanyat del naixement, dotze camperols, un petit burro i un bou. Hi varen assistir la gent del poble i els habitants del castell que portaven torxes enceses. 

El Pessebre de Sant Guim de la Plana és, sens dubte, un dels més interessants de Catalunya. Mes que no pas descriure escenes bíbliques (només hi ha el Naixement) el pessebre de Sant Guim gira al voltant de la ruralitat i els antics oficis, molts dels quals han desaparegut. De fet, Sant Guim és un excel·lent exemple de com, un esdeveniment de caire religiós es converteix en una celebració cultural que transcendeix aquesta primera dimensió per convertir-se en una festa reivindicativa d’identitats, en aquest cas, la rural i la segarrenca. 

En aquest moments d’involucions democràtiques que estem vivint, no puc deixar de pensar en una de les dificultats més serioses a les que s’ha d’hagut d’enfrontar el pessebre de Sant Guim. A més dels rigors hivernals, el pessebre ha hagut de superar el conflicte amb un alcalde que va intentar prohibir-lo i va arribar a enviar els Mossos d’Esquadra. Es van fer famosos titular a la premsa com ara “Detinguin aquest pessebre!” Per sort, el pessebre vivent és més viu que mai i m’agradaria pensar que aquest llibre pugui ajudar a renovar il·lusions, ben bé com la renovació del Solis Invicti. 

El llibre és pot adquirir a Sant Guim durant les representacions del Pessebre Vivent. És possible que encara tardi en arribar a les llibreries però també es pot comprar directament a l’editorial a través del seu web.


Fitxa bibliogràfica:

El Pessebre de Sant Guim de la Plana és una de les representacions de teatre popular més destacades del cicle de Nadal a Catalunya i, alhora, una de les mostres més significatives del patrimoni immaterial de les comarques lleidatanes. L’esforç ingent i constant de les dones i els homes, les nenes i els nens, d’aquest petit indret de la Segarra, ha bastit aquest poble de pessebre que, enmig del fred de l’hivern, reviu el naixement de l’infant Jesús tal com si hagués succeït allà mateix. Els oficis d’altres èpoques apareixen lligats a figures de carn i ossos, immòbils davant els vostres ulls, constituint un espai de veritable interès etnogràfic que descobrireu mentre us endinseu en els racons més íntims de cases amb aromes pretèrits i de carrerons amb segell identitari.
  • Idioma: Català.
  • Col·lecció: Post festum.
  • Volum: 8
  • Enquadernació: Rústica.
  • Edició: desembre del 2013
  • Format: 16 x 16
  • Tintes: Color.
  • Pàgines: 204
  • Preu: 20 € IVA Inclós
  • ISBN: 978-84-94203-57-2
Si voleu gaudir d'algunes fotografies de Rafael López-Monné del Pessebre de Sant Guim de la Plana cliqueu aquí. 

Si voleu comprar el llibre, ho podeu fer a través d'aquest enllaç.

Per a més informació del Pessebre Vivent de Sant Guim de la Plana: www.pessebre.org

Informació facilitada per info@pessebre.org i també extreta de http://blogs.descobrir.cat/vistes/2013/12/26/pessebres-molt-vius/

Comentaris