El Govern impulsa el Pla de Digitalització de sales de cinema per garantir l'oferta cinematogràfica en el conjunt del país davant la desaparició de l'analògic




El Govern de la Generalitat va aprovar el passat 23 de desembre impulsar el Pla de Digitalització de sales de cinema per garantir l’oferta d’exhibició de pel·lícules en el conjunt del país durant el procés de canvi del sistema d’exhibició analògic al sistema digital.

El Pla de Digitalització té dues línies d’ajut. D’una banda, a les zones amb poca oferta cinematogràfica, el Departament de Cultura facilita als exhibidors 20.000€ per a l’adquisició d’un equip digital de projecció amb uns estàndards establerts que garanteixin la seva qualitat. Aquest ajut està destinat als cinemes amb una sola sala o a multicinemes amb quatres sales com a màxim, de municipis de menys de 100.000 habitants, que facin un mínim de 300 sessions a l’any i que estiguin a més de 30 quilòmetres d’un altre cinema digital. D’aquesta manera, es vol mantenir l’oferta en aquelles zones on les empreses i entitats exhibidores són menys potents i on no podrien finançar aquesta inversió sense l’ajut del Govern.

D’altra banda, el Departament de Cultura, en col·laboració amb l’Institut Català de Finances (ICF), ha llançat una línia de préstecs per impulsar projectes industrials culturals, entre ells, els de digitalització de sales per aquells cinemes amb més capacitat d’inversió. Aquesta línia de préstecs per a projectes industrials culturals és de 20 milions d’euros. Des del novembre i fins al moment, s’hi han acollit 9 empreses (algunes de les quals gestionen més d’un cinema) i 4 ajuntaments.

Amb aquestes dues línies d’ajuts el Govern preveu que qualsevol ciutadà podrà continuar tenint un cinema a una distància màxima de 30 kilòmetres independentment del municipi de Catalunya on visqui i que cap comarca es quedi sense oferta digital.

Actualment, estan en funcionament 766 sales de cinema en el conjunt de Catalunya. D’aquestes, 366 són sales amb sistema digital (el 47,7%) i 400 són sales amb sistema analògic (52,3%). A catorze comarques no hi ha cap cinema amb sistema digital.

En la darrera dècada, les empreses exhibidores de cinema de Catalunya han anat digitalitzant progressivament les seves sales a mesura que el sistema de suport digital s’anava estenent i davant l’anunciada desaparició del sistema analògic. En el moment que només es distribueixin còpies en digital, les sales que només comptin amb un sistema analògic d’exhibició no podran continuar funcionant. Es preveu que aquest procés s’acceleri en els propers mesos.

Imatge extreta de http://quarantino.blogspot.com.es/2013/07/cinema-paradiso-1988.html

Informació extreta de http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/detall.do?id=238755&idioma=0&departament=47&canal=48

Comentaris

Lo Carranquer ha dit…
El Kursal d´Igualada tanca avui i deixa la ciutat sense cinema

La sala no ha pogut incorporar les novetats tecnològiques que exigeixen avui les projeccions
16.01.2014 | 13:50
Regió7

REDACCIÓ | IGUALADA Igualada es quedarà avui sense sala de cinema. El Kursal tanca les portes aquest vespre després d'uns mesos d'incertesa sobre el seu futur. Amb el seu tancament, es posa punt final a 43 anys de vida d'aquesta sala a la capital de l'Anoia.

La notícia s'ha confirmat aquest matí i, des d'aleshores, diversos usuaris de Twitter han començat a mobilitzar-se a través de l'etiqueta #comiatKursal per participar avui en la darrera sessió i denunciar les conseqüències del tancament de la sala d'Igualada:

El dia 8 de gener, Regió7 ja va publicar que l'empresa Cia Regional de Espectáculos SA, que gestiona les 2 sales del Kursal d'Igualada, s'estava decantant per no entrar en un procés de digitalització, una tecnologia que es preveu que serà imprescindible a partir de la propera tardor.

Un espai lligat al POUM

L'espai de l'actual cinema Kursal no podria tenir altres usos que no fossin els d'equipament. Ni comerç ni habitatges no hi tindrien lloc en el planejament actual de la ciutat d'Igualada.

El regidor d'Urbanisme de la capital de l'Anoia, Josep Pont, ha explicat a aquest diari que el cinema es troba sota la clau III en el Pla Urbanístic d'Igualada, el que inclou, de manera genèrica, els equipaments de la ciutat. En el planejament hi ha encara més especificitats i es determina, en alguns casos, si es tracta d'equipaments culturals, socials o esportius. En el cas del cinema Kursal, edifici de titularitat privada, es tracta d'una classificació genèrica, però igualment limitant per destinar-lo a altres finalitat que no siguin les d'equipament.

La possibilitat de tancament ha provocat a la ciutat un considerable enrenou i que es fessin diverses especulacions sobre el futur del cinema. Pont assegura que, de la mateixa manera que pot afirmar que "canviar en un període curt de temps la qualificació del Kursal és impossible", també havia de dir que "fins ara no hi ha hagut ningú que s'hagi manifestat el seu interès a l'Ajuntament pel futur de la instal·lació". La voluntat del govern municipal seria que Igualada pogués mantenir la seva oferta de cinema, però, segons Pont, de moment no s'ha fet cap tipus de gestió: ni la propietat ha portat la seva inquietud a la corporació local, ni el govern local s'ha interessat pel futur de la instal·lació. Pont ha assegurat que al govern "li interessa el manteniment del cinema en un cas en el que els límits entre l'interès públic i privat és molt dèbil, i el que preval és l'ús social.

--
http://www.regio7.cat/anoia-baix-llobregat/2014/01/16/kursal-digualada-tanca-avui-deixa/255143.html