75è aniversari dels bombardejos franquistes a la ciutat de Cervera




El proper dimarts 3 de desembre tindran lloc a la nostra ciutat tot un seguit d'actes per commemorar el 75è aniversari dels bombardejos indiscriminats a Cervera de l’aviació italiana i alemanya durant la Guerra Civil.

Marxa silenciosa en record de les víctimes dels bombardeigs del 1938
Amb la participació de l'alumnat de tots els centres educatius de Cervera.
Inici: a les 12.57, hora que es van produir els bombardeigs.
Recorregut: Sortida de la Torre Ferran - carrer Ferran el Catòlic - avinguda Catalunya - carrer Victòria - passeig de l'Estació, Centre Obrer.

Inauguració de l’exposició “Catalunya bombardejada” 
Recorregut guiat per Josep Calvet, historiador i comissari de l'exposició
A les 7 de la tarda, al Museu Comarcal de Cervera.
L’exposició “Catalunya bombardejada”, produïda pel Memorial Democràtic, i es podrà visitar al Museu de Cervera del 3 de desembre de 2013 al 5 de gener de 2014.

Conferència “Cervera i la Segarra sota les bombes”, a càrrec de l'historiador Jordi Oliva 
A les 8 del vespre, al Museu Comarcal de Cervera.

Les activitats organitzades esdevindran un acte de memòria i reconeixement en record de les víctimes dels bombardejos que va patir la ciutat de Cervera entre els anys 1938 i 1939.

Clica aquí per consultar el llistat de les víctimes dels bombardeigs a Cervera.

Informació facilitada per cultura@cerverapaeria.cat

Comentaris

Lo Carranquer ha dit…
Cervera commemora el 75è aniversari del bombardeig franquista sobre la ciutat

Més de 500 alumnes de centres educatius de Cervera i ciutadans anònims han participat avui en la marxa silenciosa que ha servit per commemorar el 75è aniversari del bombardeig aeri sobre la ciutat, el 3 de desembre del 1938, en plena Guerra Civil espanyola. Amb aquesta marxa silenciosa, que ha recorregut els carrers que van ser bombardejats avui fa 75 anys, la ciutat ha volgut retre homenatge a les 39 víctimes, la majoria nens, que va deixar el bombardeig, un dels episodis més sagnants de la història recent de la capital de la Segarra.

La marxa s’iniciava a les dotze i 57 minuts del migdia, hora del bombardeig, amb el so de les sirenes que, en un dia com avui de fa 75 anys, alertava els veïns de l’arribada dels avions de l’exèrcit franquista. Els documents històrics parlen de només 4 segons de bombardeig, que van sembrar el terror entre els veïns.

Alguns dels supervivents d’aquest episodi, han volgut donar el seu testimoni en un audiovisual que s’ha passat als dos instituts de Cervera (INS La Segarra i INS Antoni Torroja), amb l’objectiu d’atansar als joves uns fets de la història recent sovint desconeguts per a ells. Testimonis que parlen en primera persona d’uns fets que han marcat la història de Cervera, però també la història de Catalunya.

I és que durant l’any 1938 i 1939, més de 140 poblacions catalanes van ser bombardejades, deixant un llast de 5.500 víctimes i milers de ferits. Era la primera vegada a la història que es bombadejava sistemàticament la població civil, un preàmbul del que després va ser la Primera Guerra Mundial.

És per aquest motiu, que Cervera s’ha sumat al conjunt de municipis catalans que al llarg d’aquest 2013 commemoren els bombardeigs indiscriminats de l’aviació italiana i alemanya durant la Guerra Civil. Una commemoració que, a Cervera, inclou també l’exposició “Catalunya bombardejada”, al Museu Comarcal, i la conferència “Cervera i la Segarra sota les bombes”, aquesta tarda, de l’historiador Jordi Oliva.

--
http://nextelevisio.com/cervera-commemora-el-75e-aniversari-del-bombardeig-franquista-sobre-la-ciutat/