Tot a punt per a la Castanyada?



Encara que sembli una cosa tant senzilla, no tots saben com es torren les castanyes, potser per allò que a vegades diem "costums que es van perdent"

Avui us explicarem com podeu quedar bé el dia de la Castanyada preparant unes bones castanyes. Per començar, hi ha tres maneres bàsiques de fer-les: la tradicional, al foc sobre la flama, al forn o bé al forn microones. A la manera tradicional són més gustoses, però per fer-les a casa el forn és més net.

Primer de tot, sigui quin sigui el mètode que utilitzeu, cal preparar les castanyes, fent un tallet pel costat abombat de la castanya, i que vagi del cap a la punta: això és perquè no explotin! Si mentre preparem les castanyes veiem que tenen algun forat, és senyal que tenen habitants a l’interior i, per tant, les descartarem.

1) Si les voleu fer a la manera tradicional, necessitareu una paella castanyera, que és una paella plena de forats que gairebé només s'aprofita per torrar castanyes. Aquesta és la manera de torrar les castanyes com queden més bones. Durant la cocció taparem la paella i anirem remenant les castanyes de tant en tant, fins que tinguin aquell aspecte torrat, però no socarrat, que és el que volem.

Per finalitzar, toca traure les castanyes del foc, que habitualment s’ha fet embolicant-les en un drap de cotó per mantindre-les calentetes a taula, mentre anem menjant-les.

 
2) Si les voleu fer al forn, primer poseu-lo en marxa a 180°C. Posarem les castanyes en una cassola, si voleu, amb algun paper sulfuritzat antiadherent, i les coeu durant uns 30 minuts que és, aproximadament, el temps que tardaran els talls en obrir-se. Cal anar vigilant que es vagin torrant bé, sense cremar-se, remenant-les de tant en tant. L’aspecte que han de tenir és torrat, no socarrat.

3) Si les voleu fer al microones, cal que tingueu en compte que hi heu de posar poca quantitat. El procediment de preparació és el mateix: un tallet, i si no tenen cap forat, al microones. En 2 o 3 minuts a màxima potència tindreu les castanyes cuites. Convé no excedir-se amb el temps perquè es poden quedar massa dures, i per posar-les un minut més sempre estem a temps. Aquest sistema és interessant, per exemple, si volem afegir castanyes a alguna recepta, perquè cuites d’aquesta manera són molt senzilles de pelar. Però el gust mai, mai serà igual que a la manera tradicional.

Bon profit i bona Castanyada!

En aquest bloc trobareu diferents receptes amb castanyes, una altra opció per aquests dies. 

Comentaris