Sallent es convertirà aquest cap de setmana en la capital dels geganters i de les geganteres

 


Aquest cap de setmana del 12 i 13 d’octubre, Sallent acollirà la VII Fira del Món Geganter de Catalunya, organitzada conjuntament per l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya i els Geganters de Sallent, i a la qual hi ha prevista la participació d’una vuitantena de figures, diverses xerrades i prop de 30 expositors d’entitats, artesans i productes relacionats amb el fet geganter. 

El poble, que l’any 1985 ja va acollir la I Ciutat Gegantera de Catalunya, s’engalanarà per a tots els geganters catalans que participaran de l’acte amb alguns dels elements més típicament sallentins, com ara les enramades o els embotits i amb tallers de balladetes, la dansa típica de Sallent.

Els actes d’aquesta VII Fira començaran dissabte al matí, amb la presentació oficial de l’acte i la cercavila inaugural dels gegants amfitrions fins al Parc Municipal Pere Sallés, centre neuràlgic del cap de setmana geganter en aquesta vila del Llobregat. En aquest moment quedaran inaugurats els diversos estands de la Fira, dedicats als constructors d’imatgeria, instruments, vestuari i tota mena de marxandatge geganter, que romandran oberts fins l’endemà a les dues del migdia. A les 11.30 es projectarà la guardonada “Ventre Blanc”, una faula tragicòmica protagonitzada pels portadors dels capgrossos de Vic. Tot seguit, a les 12, s’iniciarà la primera de les xerrades previstes, on es debatrà sobre el finançament de la cultura popular. Entrada la tarda es comentarà la relació dels gegants amb el món del cinema, i la jornada clourà amb l’espectacle de gegants “Salts en el temps”, creat especialment per a l’ocasió pel Cos de monitors de balls de l’Agrupació, amb la participació de diverses figures convidades. Finalment, un concert gratuït de Blaumut, a les 23.45, posarà el punt final al primer dia de Fira.

L’endemà diumenge, de bon matí, serà el moment de rebre totes les colles catalanes convidades a la Fira, amb la plantada i posterior cercavila que aplegarà més d’una cinquantena de figures. Simultàniament, a les 10.45, se celebrarà la darrera de les xerrades, dedicada a la participació de les dones en el món geganter. Finalment, a les 13.45, es durà a terme la presentació d’alguns dels gegants i els capgrossos que s’han estrenat en el darrer any i es donarà a conèixer la població organitzadora de la Fira de l’any 2014, moments abans de la clausura oficial a mans dels gegants de Sallent i la imatgeria de l’Agrupació.

Trobareu el programa detallat a través de l’enllaç InfoFira2013 – Programa (PDF)

Expositors participants:
Colles participants:  
  • Dissabte: ACGC, Avià, Capgrossos de Capellades, Carrer la Riera de Vic, Cervera, Juneda, Manlleu, Manresa, Molins de Rei, Palafolls, Poble Nou de Manresa, Premià de Mar, Sallent, Sant Fruitós del Bages,
    Santpedor.
  •  Diumenge: ACGC, Ascó, Balsareny, Callús, Capgrossos de Salou (Sal-i-Ou), Carrer la Riera de Vic, Castellbell i el Vilar, Cervera, Diables Grup Recerca de les Borges Blanques, Juneda, La Llacuna, Lliçà d’Avall, Manlleu, Masquefa, Molins de Rei, Montmajor, Navarcles, Palafolls, Parets del Vallès, Premià de Mar, Puigcerdà, Rellinars, Sallent, Sant Fruitós del Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Solsona – Tros, Tavertet, Tortosa, Viserta de Monistrol de Montserrat.
Xerrades:
  • Finançament i cultura popular: Ponents Santi Riba, vice president i responsable de marketing de l’Agrupació i Mireia Hernández, diputada adjunta de cultura. Moderador Jordi Segura, secretari de l’Agrupació
  • El món geganter i el setè art: Ponent Jordi Lara, director de “Ventre Blanc”. Moderador Cèsar Carmona, membre comissió de fira de l’Agrupació
  • Dones gegants: Ponents Dolors Sans, constructora de gegants, Rosa Maria Naqui, antiga cap de colla de Parets del Vallès, Meritxell Royuela, gegantera de Navarcles i Badalona. Moderador Lourdes Cartro, gegantera de Badalona
Informació extreta de www.gegants.cat

Comentaris

Bloc Lo Carranquer ha dit…
Galeria de fotografies de Nació Digital de la Fira del Món Geganter Sallent 2013
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/galeria/1307/pagina1/fira/mon/geganter/sallent/2013
Bloc Lo Carranquer ha dit…
Sant Vicenç dels Horts acollirà la Fira del Món Geganter 2014

Dilluns, 14 d'octubre de 2013 a les 13:27

Els actes s’emmarcaran en el 50è aniversari de la Colla de Geganters i Grallers del municipi del 3 al 5 d'octubre.

La Fira del Món Geganter de 2014 se celebrarà a Sant Vicenç dels Horts. Així es va anunciar ahir a Sallent, al Bages, que enguany ha estat la seu d’aquest esdeveniment, un dels més importants de l’entorn geganter.

La Fira està organitzada per l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya i el paper de la colla amfitriona és fonamental perquè l’esdeveniment sigui un èxit. La Colla de Geganters i Grallers de Sant Vicenç dels Horts va haver de fer front a una rival difícil, com és la colla gegantera de Puigcerdà, que l’any que ve celebrarà el centenari dels primers gegants que va tenir el municipi.

La candidatura vicentina va rebre el suport de l’Ajuntament al Ple Municipal de juliol del 2012. Aquest és el reconeixement més important del món geganter que rep Sant Vicenç dels Horts, des que l’any 2008 va ser Ciutat Gegantera.
La Colla de Gegants i Grallers de Sant Vicenç dels Horts, que existeix des de 1964, celebrarà el seu 50è aniversari envoltats d’espectacles, xerrades, exposicions i cercaviles durant els dies 3, 4 i 5 d'octubre. La Cap del Colla, Paqui Capellades, preveu un cap de setmana "de cultura popular molt al carrer". A més, la Fira, que ocuparà la zona de la Vila Vella, comptarà amb espais habilitats perquè els membres de les colles puguin fer els àpats i passar la nit a Sant Vicenç, a més d’un aparcament gratuït pels firaires.

--
http://www.svh.cat/actualitat/noticies/sant-vicenc-dels-horts-acollira-la-fira-del-mon-geganter-2014.html