Esquerra Republicana presenta a la justícia argentina una querella contra els crims del franquisme pels assassinats, entre d'altres, del president Companys i de l'alcalde de Cervera Domènec Puigredon




Coincidint amb l'aniversari de l'assassinat del president Companys, el diputat d'Esquerra al Congrés Joan Tardà va presentar a Buenos Aires el passat 15 d'octubre un escrit de querella contra aquell afusellament. Tardà el va entregar a Maria Servini, la jutge argentina que ha assumit la investigació dels crims del franquisme. La querella és per la mort de Companys i de 45 alcaldes-entre els que es compta l'alcalde de Cervera Domènec Puigredon i Borruix, afusellat el 28 de juliol de 1939 prop del cementiri municipal de Lleida- i 2 diputats d'Esquerra, i s'integrarà com a peça separada en aquesta causa.

Segons va explicar Tardà a "El Matí de Catalunya Ràdio" des de Buenos Aires, l'Estat s'empara en la llei d'amnistia "per tancar una xarxa de silenci sobre el franquisme i obstruir l'acció de la justícia". És per això que s'ha arribat a aquest pas: "Un cop tancades totes les portes per fer justícia a l'estat espanyol s'ha de recórrer a la justícia universal, acabar amb el model d'impunitat espanyol", va afirmar.

El diputat d'Esquerra reclamava que l'afusellament sigui considerat "un crim contra la humanitat" i va apuntar que "del que es tracta és de debatre la legalitat de les sentències, en definitiva, la legalitat del règim".

La querella, redactada pels lletrats Gemma Calvet, Jordi Cortada i l'argentí César Sivo, reclama que es jutgi "la detenció il·legal, tortura, violació del procés i afusellament" del president Lluís Companys i de la resta de càrrecs electes d'ERC, i que es tractin com a crims contra la humanitat perpetrats per un règim feixista.

A banda de presentar l'acusació, la delegació d'Esquerra desplaçada a Buenos Aires també es va reunir amb el president de la comissió de Drets Humans del Congrés argentí, Remo Carlotto, a qui van demanar una resolució parlamentària a favor de la causa de Companys.

En la mateixa línia que ERC, ICV ha anunciat que han decidit personar-se en la causa oberta a l'Argentina per ampliar-la a tots els militants del PSUC represaliats durant la dictadura. D'aquesta manera, ha explicat Dolors Camats, pretenen "tancar allò que no hem sabut tancar del tot" i, també, "acabar amb aquells que encara avui intenten banalitzar el franquisme i el feixisme", ha afegit la líder ecosocialista.

El procés contra el franquisme es va iniciar a l'Argentina fa aproximadament un mes, quan la justícia d'aquest país va emetre una ordre de detenció internacional contra quatre membres dels cossos de seguretat espanyols presumptament implicats en casos de repressió i tortures durant la dictadura franquista. L'ordre arribava després que, al maig, Amnistia Internacional li va fer arribar la documentació relativa a les presumptes tortures.

Si vols llegir la querella presentada clica aquí.

Imatge de l'alcalde Domènec Puigredon extreta de http://www.segre.com/arxiu-detall-de-la-noticia/article/erc-porta-a-la-justicia-argentina-lafusellament-de-quatre-alcaldes-de-lleida-pel-franquisme/

Comentaris