L’Àliga de Cardona torna a ballar a la vila ducal 300 anys després



Cardona va viure dissabte passat, tot just fa una setmana, una emotiva i històrica jornada amb la presentació de la recuperada Àliga cardonina que va tornar a ballar a la vila ducal 300 després de la seva desaparició. 

Una multitud de cardonins i cardonines van omplir de gom a gom l'església de Sant Miquel, escenari improvisat de la presentació a causa de la pluja que va impedir que l’acte se celebrés a la plaça de bous tal i com s’havia previst inicialment. El canvi d’ubicació però, no va restar participació a l'acte que va transmetre la solemnitat de les grans ocasions. En alguns compassos de l'acte és feia evident l'emoció de molts dels assistents en veure ballar aquest recuperat símbol de la vila que com va assegurar l'alcalde Ferran Estruch "ja forma part dels nostres cors"

La posada de llarg de l'Àliga cardonina va comptar també amb una destacada representació institucional, encapçalada per l’alcalde de Cardona Ferran Estruch, el conseller de Cultura Ferran Mascarell i el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve a més del cap de cultura popular de l'Ajuntament de Barcelona, la corporació municipal, autoritats locals i comarcals i alcaldes de viles i ciutats del país que compten amb l'àliga en els seus seguicis festius. 

En una jornada històrica per la vila, Cardona va recuperar l’element més important del seu patrimoni festiu desaparegut a la fi de la Guerra de Successió i ho va fer acompanyant-se de l'Àliga de Barcelona que va apadrinar la figura cardonina obrint l’acte i desfilant fins a la capçalera del temple parroquial. A continuació, els aliguers cardonins van mostrar l'Àliga de Cardona arrencant uns espontani i sentit aplaudiment del públic. L’Àliga de Cardona, realitzada pel constructor de gegants cardoní Toni Mujal, va donar les seves primeres passes seguint la música de la marxa composada per Narcís Mellado fins a situar-se davant de l'altar.

Seguidament les autoritats van prendre la paraula. L’alcalde cardoní va agrair la col.laboració "de totes les persones que han fet possible la recuperació de l'Àliga" i sobretot als mecenes "que hi han col.laborat econòmicament i que han fet que l’Àliga sigui des d'avui un símbol del poble". L'alcalde Estruch va cloure el seu discurs assegurant que "l'Àliga ja pertany a tots i cada un dels cardonins". Van seguir a l’alcalde les intervencions de Francesc Fabregat, Salvador Esteve i Ferrran Mascarell que van coincidir en destacar la força de les tradicions i la cultura popular a l’hora de construir el futur i van felicitar la vila de Cardona per "l’extraordinari projecte" de recuperació de la seva àliga. 

A continuació, l’Àliga de Barcelona va fer el seu ball d'apadrinament i, tot seguit, la Banda de Música de Cardona va interpretar les primeres notes del ball de l'Àliga de Cardona sota al direcció de l'autor de la música, Xavi Ventosa. L'Àliga de Cardona va arrencar la seva primera ballada sota l'atenta i emocionada mirada d'un públic expectant. En finalitzar el ball, executat per Josep Malagarriga, el temple parroquial va arrencar amb una impressionant i sentida ovació. Després dels llargs aplaudiments, la Banda de Música va interpretar el Cant del Segadors donant per finalitzat l'acte.


Extret de http://www.cardona.cat/ca/destacats/noticies/setembre-2013/805

Imatge extreta de http://www.naciodigital.cat/naciosolsona/noticia/8739/aliga/cardona/reneix/300/anys/despr

Comentaris