La pirotècnia festiva, de nou, protagonista a Reus




La pirotècnia festiva constitueix un dels àmbits de treball permanents de la associació Carrutxa de Reus. Des de l'ús de la pirotècnia com a forma d'anunci de la festa, fins als espectacles de foc d'artifici, passant per les manifestacions festives com els diables i el bestiari de foc, o l'ofici de coeter, i els estris i artificis emprats. Com a resultat d'aquesta recerca han organitzat exposicions i publicat llibres sobre els balls de diables, la tronada o el bestiari festiu. En els últims anys han treballat sobre la indústria pirotècnica a la ciutat de Reus –dels antics obradors a la Pirotècnia Espinós–, col·laborant en la recuperació dels bous de foc o en la documentació dels antics castells de foc al Mercadal. L'any 2010 van organitzar unes primeres jornades sobre la pirotècnia a la festa.

Aquesta tardor, amb les festes de Misericòrdia al seu inici, la pirotècnia serà de nou protagonista a Reus. El 19 de setembre s'inaugura al Museu (a l'espai de la plaça de la Llibertat) l'exposició «Pirotècnia de festa», una producció dels ajuntaments de Barcelona i Reus, amb la col·laboració del Museu Etnològic de Barcelona i de Carrutxa. L'exposició, itinerant, es presenta a Reus notablement ampliada, amb materials antics i actuals d'empreses pirotècniques i col·leccionistes, procedents de Reus i de diferents poblacions de Catalunya i el País Valencià. L'exposició dedica un espai específic a la producció local, a la Tronada i a la Pirotècnia Espinós. També s'hi podran veure vestits antics de ball de diables, de Reus o Vilanova, o figures de bestiari, com una versió de la Cabra de Reus anterior a la que surt al carrer en l'actualitat. Coincidint amb la inauguració, la Colla de Recuperacions Extraordinàries de València dispararà un engraellat –una forma tradicional de preparació pirotècnica, predecessora de l'acual mascletà– a la plaça del Mercadal.

Entre altres activitats, com visites comentades per a grups escolars i associatius, hi ha prevista la realització de les segones Jornades sobre la Pirotècnia a la Festa, que tindran lloc el divendres 18 i el dissabte 19 d'octubre, al Museu (Espai Pl de la Llibertat).

El divendres 18, a 2/4 de 8 del vespre, es proposa una aproximació etnogràfica, amb un format de taularodona, a les manifestacions sonores amb pirotècnia a partir d'imatges i enregistraments de vídeo, mostrant pràctiques festives des del País Valencià fins a Itàlia.

El dissabte 19, matí i tarda, la jornada consistirà en la presentació de diverses festes actuals en què la pirotècnia n'és la protagonista –la festa de Sant Antoni a Massalfassar, diversos models de correfocs, l'Aquelarre de Cervera, la recuperació del castell de focs de proximitat per Sant Pere a Reus…–, per acabar amb un col·loqui sobre la seva situació actual i les problemàtiques comunes o específiques que deriven de la quantitat de públic, la normativa vigent o la seguretat… tot i que el temps és limitat, hi ha la possibilitar d'incorporar encara alguna presentació breu (abans del 20 de setembre).

L'assistència a les jornades és lliure. Hi ha previstes altres activitats. Per a més informació podeu consultar les agendes de Carrutxa i de festesreus.cat.

Exposició «Pirotècnia de festa»
Del 19 de setembre al 31 d’octubre de 2013

Horaris:
  • Matí: Escoles amb visites concertades, de dilluns a divendres de 11 a 13 h (inscripcions a: isabel.museus@reus.cat o trucant al 977010650)
  • Tarda: De dilluns a divendres de 17 a 20 h, i dissabtes de 11 a 13 h i de 17 a 20 h. Festius i 24 de setembre, tancat.
Preu: 2 €. Inclosa la visita a l'exposició «Ara toca festa!». Durant la Festa Major de Misericòrdia, del 19 al 23 de setembre, entrada gratuïta,

Segones Jornades sobre la Pirotècnia a la Festa
Divendres 18 i dissabte19 d'octubre de 2013

Avanç de programa:

Divendres 18 d'octubre

A 2/4 de 8 del vespre, taula rodona sobre manifestacions sonores de la pirotècnia tradicional (tronada, engraellat, mascletà, sparata de mascoli...), amb projecció d'imatges i vídeos.

Dissabte 19 d'octubre

2/4 de 10 del matí: Rebuda dels participants

De 10 del matí a 2/4 de 2 de la tarda:
Presentacions sobre festes i actes festius actuals on la pirotècnia és protagonista.

Dinar al Casal Despertaferro

De 4 a 7 de la tarda:
Presentacions i col·loqui sobre la situació actual de les festes amb pirotècnia.

L'assistència a les sessions de les jornades és lliure.
La inscripció a les jornades, que inclou el dinar, són 15 euros. Les places són limitades.
Per a més informació i inscripcions, podeu escriure a carrutxa@carrutxa.cat

Organitza: Carrutxa i regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Reus

Comentaris