L’univers de la cultura popular, a un clic




El patrimoni cultural popular català és immens, no cal dir-ho. I si a aquest li sumen el de tot el món, l’univers d’informació i de recursos per a comprendre’n la seva influència i vigència es multiplica fins a l’infinit. Però en un món virtual la xarxa permet d’accedir a tota la informació en un sol clic, des de qualsevol punt del planeta. Des de fa unes setmanes, la Diputació de Barcelona ha posat en marxa un prestatge virtual dedicat a la cultura popular, que se suma a d’altres prestatges virtuals de temàtica especialitzada que van començar a posar-se en línia a finals del 2011, com ara els de cinema, salut, món laboral, còmics, turisme o música. En el prestatge de cultura popular s’hi troben els esdeveniments més característics de la cultura popular catalana, però també de l'Estat espanyol i d'arreu del món. Danses, música, festes i tradicions que s'han mantingut al llarg dels anys i que no es poden perdre.

Com explica el coordinador dels equips de les prestatgeries virtuals de la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona, Samuel Sabio, en aquesta nova secció “es pot trobar un ampli ventall de recursos, com ara recomanacions literàries, notícies, selecció de webs, activitats culturals, etcètera, relacionats amb les danses, festes, música i tradicions, les expressions més característiques de la cultura popular catalana, així com de l’Estat espanyol i d’arreu del món”. La tria dels continguts l’han feta equips de bibliotecaris especialitzats en cada àrea, ja sigui perquè la seva biblioteca té un fons especial o perquè estan especialitzats en aquella temàtica com a documentalistes. “Volem mantenir ben viu un llegat que s'ha transmès de forma oral al llarg dels anys i que serveix per definir un poble”, remarca Sabio.

El prestatge també ofereix un seguit de subtemes que tracten aspectes més concrets de la cultura popular catalana: castellers, havaneres, gegants i bestiari festiu, balls, danses i comparses, calendari de festes arreu, música tradicional i festes de l’any incloses en el patrimoni festiu de Catalunya. També podem accedir a un recull d'aplicacions mòbils sobre folklore i cultura tradicional. “Posem a disposició dels usuaris una sèrie de recursos per conèixer més a fons els trets més importants de la cultura popular catalana, i per gaudir-ne, actualitzant i revisant els continguts de forma periòdica”, sentencia el coordinador del projecte de prestatgeries virtuals. De fet, en els propers mesos es posarà en servei un prestatge dedicat a les arts escèniques, entre d’altres temàtiques.

Podeu accedir al prestatge virtual de cultura popular clicant aquí

Text i informació extrets de http://www.tornaveu.cat/edicio-82/calaixsastre/9714/lunivers-de-la-cultura-popular-a-un-clic

Comentaris