30 d'agost · Diada castellera de Sant Fèlix!




Com cada 30 d'agost arriba l'esperada diada castellera de Sant Fèlix. Una actuació on s'hi donen cita quatre de les millors colles del panorama casteller. Els Castellers de Vilafranca, les dues colles de Valls (la Vella i la Joves) i els Minyons de Terrassa tornaran a ser protagonistes de la diada de la Festa Major de Vilafranca del Penedès, per la qual s'han previst objectius d'allò més ambiciosos. Els grans castells, l'autosuperació, la rivalitat i el caliu casteller seran presents en una diada sense concessions.

Un any més, els que hi arriben en millor forma són els amfitrions, que porten en cartera quatre castells de la gamma extra i que tenen entre cella i cella descarregar un tres de deu, que, fins al moment, se'ls hi ha resistit. Els Minyons de Terrassa, acabats de tornar de vacances, volen plantar cara, i entre els seus principals arguments hi tenen els castells nets. Pel que fa a les colles de Valls, la Vella vol revalidar un dos de nou, que enguany ja s'ha anotat en dues ocasions i que, aquest divendres, vol acompanyar d'objectius superiors. El cinc de nou, el tres de deu i el pilar de vuit són alguns dels castells que entren a les apostes. Finalment, la Joves, que recupera la plaça després d'un any d'absència, intentarà reivindicar-se amb el cinc de nou i el nou de vuit.

Imatge extreta de http://www.castellersdevilafranca.cat/

Informació extreta de http://www.tv3.cat/actualitat/550922/Quarts-de-nou-cobreix-la-diada-de-Sant-Felix

Comentaris

Lo Carranquer ha dit…
Vilafranca protagonitza la millor actuació de la història dels castells

Els Castellers de Vilafranca han fet història aquest Sant Fèlix amb la millor actuació d'una colla castellera des que es tenen registres. La principal colla de Vilafranca ha completat el tres de deu amb folre i manilles, el quatre de nou amb l'agulla, el quatre de nou net i el pilar de vuit.

El repte ja era completar el tres de deu, una construcció que havien carregat set vegades i que no es completava des del 2002, quan ho van aconseguir per segona vegada els Minyons de Terrassa. I l'han arrodonit completant un quatre de nou net i un pilar de vuit que ha deixat la plaça "més castellera" exultant per haver viscut una nova fita després de la diada de Tots Sants del 2012.

La colla local ha obert plaça amb seguretat, completant el quatre de nou amb folre i agulla el peu del qual han muntat dues vegades. La construcció és una de les més complexes perquè suposa crear un pilar dins d'una construcció de nou pisos i ha permès estrenar amb un gamma extra l'actuació. Els Castellers han deixat per a la segona ronda el tres de deu, una espina que tenia clavada des de feia moltes jornades, perquè havien intentat coronar fins en 21 ocasions.

La Joves Xiquets de Valls va acceptar el repte de la dificultat i ha aconseguit descarregar un cinc de nou amb folre en la segona ronda, un castell que han completat poques vegades. Els Minyons, a continuació, han descarregat un tres de nou amb folre. I ha tancat ronda la Vella de Valls amb una torre de nou que no han aconseguit completar.

També en la primera ronda, la Joves Xiquets de Valls ha descarregat el tres de nou amb folre amb molta seguretat. A continuació, els Minyons de Terrassa han aconseguit carregar només la torre de nou amb folre i manilles, tot i les dificultats durant la construcció que han defensat gairebé heroicament els més joves. I la Vella de Valls ha completat un altre tres de nou amb folre de manera pulcra.

En la tercera ronda, i després del quatre de nou net de Vilafranca, la Joves Xiquets de Valls ha completat el quatre de nou amb folre després de muntar el peu per segona vegada. Els Minyons de Terrassa han aconseguit carregar el quatre de nou, però ha fallat després de baixar l'enxaneta i l'acotxadora. A la Vella de Valls se li han tornat a complicar les coses i el seu quatre de nou amb folre ha caigut quan estava a punt de coronar-lo l'enxaneta.

ÈXIT DE PÚBLIC
La colla local ha estat l'encarregada d'obrir plaça en la tradicional diada castellera de Sant Fèlix, la festa de Vilafranca del Penedès, que només admet les millors formacions, i que ha arrencat amb més de mitja hora de retard sobre l'horari previst.

Aquest any hi participen Castellers de Vilafranca, la Colla Joves Xiquets de Valls, els Minyons de Terrassa i la Colla Vella Xiquets de Valls, en una activitat declarada patrimoni immaterial de la humanitat, a la plaça de la Vila de la població, que viu el segon dia de festa major amb abundant públic i l'acoloriment de les camises verdes dels Castellers de Vilafranca, que obren l'actuació, les vermelles de la Joves Xiquets de Valls, les malves dels Minyons de Terrassa i les rosades de la Vella Xiquets de Valls.

Els Falcons de Vilafranca han intentat sense èxit un pilar de sis aixecat per sota, un repte que encara no ha aconseguit aquesta colla pròxima a l'acrobàcia. La seva actuació ha precedit la tradicional entrada a la plaça de les colles grans amb un pilar.

El repte dels Castellers de Vilafranca és descarregar el gegant tres de deu amb folre i manilles, un dels pocs castells que mai han completat. Les colles participants són les més potents del panorama casteller, en un any en què no hi ha concurs de Tarragona, que se celebra cada dos anys. No obstant, entre elles s'ha colat aquest any la Colla Jove Xiquets de Tarragona, que no participa en aquesta actuació i està fent una temporada espectacular.

-------------
http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/castellers/diada-samt-felix-vilafranca-2013-2613071