Homenatge al ninotaire ‘Nona’




L’any 2000, el món geganter deia adéu a un gran artista i creador de peces festives, Josep Cardona. Ninotaire d’ofici i de sentiment, conegut popularment com el ‘Nona’, va néixer l’any 1955 a Sant Genís de Palafolls, fill d’una família pagesa. Durant la seva joventut va decidir deixar la seva vida de comptable i de professor d’autoescola per dedicar-se a l’acrobàcia. En aquest sentit és molt important la seva relació amb la companyia Els Comediants de Canet de Mar. Però Nona patí un accident i decidí instal·lar-se a Mataró amb la seva dona, Elena Hortós. Va tenir durant molts anys el seu taller al número 46 del carrer de Sant Benet d’aquesta ciutat.  Amb les portes sempre obertes, treballava l’art del cartró pedra i l’escenografia creant tot tipus de figures, nans, gegants i elements del folklore català.

Tretze anys després, l’obra d’en Nona segueix ben viva pels carrers i places de diferents poblacions catalanes. L’Agrupació Cultural Folklòrica de Sant Feliu de Llobregat, una de les ciutats en què en Josep Cardona va deixar més empremta, li va retre un homenatge el 18 i 19 de maig, en ocasió del 25è aniversari de la fundació de l’entitat. La Trobada Nacional de Gegants Nona va permetre reunir, per primera vegada i en una sola plaça tots els gegants de la família Nona. La plaça plena i el públic entusiasmat van ser el millor homenatge a un dels ninotaires més prolífics, que a Sant Feliu va deixar capgrossos, motllos, màscares, figures petites, figures a mida natural (com la de Pau Casals), entre d’altres.




Són dissenys seus, per exemple, el sol d'Els Comediants i la Lluna de Lumière. D'altra banda, com a agitador cultural també va prendre part en la direcció de la Fira de Calella i del Mercat d'Ocasió de l'Espectacle d'Alella.

Podeu veure un article i diversos vídeos de la festa d’homenatge a www.elsgegantssom.org, tot clicant aquí.

Comentaris