Nit de Sant Joan amb 'superlluna'




Avui, diumenge 23 de juny, és la data en què la distància entre la Terra i la Lluna és més curta. A banda, la Lluna estarà en la seva fase plena: gràcies a aquesta confluència, la veurem més gran i brillant: una superlluna, segons els astròlegs, o una Lluna plena de perigeu, segons la denominació científica.

Aquesta revetlla de Sant Joan haurem d'estar més pendents que mai del cel, i no només per les condicions meteorològiques.  Coincideix amb la data en què la distància entre la Terra i la Lluna és més curta. Però hi ha una altra confluència:  la Luna està en la seva fase plena. Per això la  veurem més gran i brillant: en termes astrològics, d'aquesta confluència en diuen superlluna. Els astrònoms en diuen Lluna plena de perigeu.

Perigeu i Apogeu

L'òrbita de la Lluna no és totalment circular. Per aquest motiu, hi ha moments de màxima llunyania i d'altres de màxima proximitat. El punt de màxim acostament és el perigeu: enguany ens separaran 356.991 quilòmetres del nostre satèl·llit. La distància més llunyana és l'apogeu. Diumenge, veurem la Lluna gairebé un 12% més gran que quan assoleix la menor grandària possible.

Freqüència del fenomen

El pas per l'apogeu i el perigeu es dóna cada any. La coincidència de la Lluna plena amb el perigeu es repeteix cada poc més d'un any. La Lluna plena i el perigeu es tornaran a alinear el 10 d'agost de 2014. Però per tenir una Lluna plena de perigeu d'una magnitud similar a la d'enguany, amb un perigeu tan curt, haurem d'esperar fins el 10 de febrer de 2028.

Efectes

Una nit de Sant Joan amb superlluna pot ser encara més màgica, però malgrat que la superstició intenta relacionar les superllunes amb catàstrofes naturals, l'únic efecte visible d'aquesta Lluna plena de perigeu serà l'augment de les marees. Tots els mesos, el dia de la Lluna plena, la Lluna, la Terra i el Sol s'alineen. Aquesta formació crea marees altes que s'eleven uns centímetres per sobre del normal i marees baixes que cauen estrepitosament. Durant la Lluna plena de perigeu, aquestes marees s'accentuaran encara més.

Dades pràctiques

Sortida /posta de la lluna nit de diumenge a dilluns : 21.26 hores  /  6.19 hores
El moment del perigeu es donarà a les 13.11 hores de diumenge.
La Lluna plena serà a les 13.34 hores de diumenge.

Notícia extreta de http://www.324.cat/noticia/2141338/societat/Nit-de-Sant-Joan-amb-superlluna

Imatge extreta de http://ubuntulife.wordpress.com/2011/03/19/la-luna-llena-mas-grande/

Comentaris

astròleg ha dit…
A mi em sembla que no n'hi va haver per tant... recordo haver-la vist més gran altres cops