La pólvora fa llufa




La venda de petards continua en caiguda lliure i ni el gran nombre d'ofertes no anima els consumidors | Alguns venedors asseguren que les compres s'han reduït a la meitat respecte a l'any passat.

Per als venedors de pirotècnia, la revetlla de Sant Joan no serà per tirar coets. Les famílies que ja han hagut de retallar despeses en productes més necessaris reduiran aquest any encara més el consum en petards i els comerciants d'aquests productes de tanta tradició preveuen una mala campanya. En vigílies de la gran festa del solstici d'estiu, saben que vendran bastant menys que l'any passat. Per pal·liar el mal moment, s'han mantingut o abaixat preus i han augmentat les ofertes i descomptes per compra de lots de diversos productes.

En vista de la revetlla s'han autoritzat a tot Catalunya més parades de venda de petards que en campanyes anteriors, però l'augment de casetes no es traduirà en més vendes.

Tampoc no ajuda al sector que la festa coincideixi amb un cap de setmana. I, per acabar d'arrodonir-ho, la inestabilitat meteorològica d'aquests últims mesos sembra dubtes entre el públic sobre les possibilitats que la de Sant Joan sigui una nit seca i càlida, almenys en la meitat nord de Catalunya.

"Hem venut la meitat de petards que fa un any quan faltava una setmana per Sant Joan", explica Vicente Navarro, de Petards Navarro-Jalu, una empresa familiar amb anys d'experiència. "El que va passar durant la campanya de les Falles (un descens acusat de les vendes en un altre gran clàssic de la pirotècnia) indica que estem empitjorant", confirma Eduard Cunillera, president de l'Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia de Catalunya (AFIMAC). És de pura lògica que les famílies retallin la despesa en petards i jocs d'artifici.

L'any passat en aquests dies els catalans van consumir més de 300 tones de petards, la gran majoria importats de l'estranger. Aquesta vegada la xifra es veurà rebaixada. "I això que la majoria dels venedors assumeixen l'IVA per no encarir el producte i, en el que poden, rebaixen el preu".

Els articles en els quals més es rebaixa el preu són els més barats, els destinats al públic infantil, les ja clàssiques bombetes o cebetes. Aquests petardets s'ofereixen des de mig euro per capseta. També les bengales i els xinos, que es poden trobar a partir d'un euro, mantenen relativament un bon mercat.

Un reflex de la crisi econòmica és el gran increment d'ofertes i rebaixes que es poden trobar aquest dies als punts de venda. Alguna cadena ha anunciat que per la compra per un determinat import es regala un descompte en la compra de pizzes i refrescos.

El més habitual, però, és fer descomptes per paquets de petards variats i la novetat és que si altres anys es feien a partir de 15 o 20 euros, ara ja s'ofereixen a partir d'imports més petits.

La coincidència de la gran revetlla amb un cap de setmana tampoc no és la millor fórmula per al negoci dels petards. Un factor que afecta les vendes és la prudència de moltes famílies, que no volen portar petards al cotxe. Així, part dels qui comprarien per avançat els coets i trons s'esperen a adquirir-los a la localitat on passaran el cap de setmana... i acaben gastant menys.

"A l'àrea de Barcelona es notarà molt que la revetlla cau en diumenge", coincideixen a assenyalar els venedors. En contrapartida, es vendrà una mica més en localitats turístiques, "però en conjunt les vendes en aquests pobles de vacances no compensaran les que no es facin a Barcelona", apunta Cunillera.

Els fabricants de petards i similars no han tret al mercat cap producte nou. No és falta d'iniciativa, sinó adaptació als temps, no només de crisi sinó de canvis legals. El sector es troba en una època de transició per adaptar-se a directrius europees sobre seguretat i comercialització de productes pirotècnics. El Govern espanyol va aprovar l'any 2010 un nou reglament per a aquests productes, que ja és vigent en molts aspectes, però que no serà obligatori en tota la seva extensió fins a l'any 2015.

La nova normativa, per exemple, limita el soroll que poden provocar els petards més potents, i posa el llistó en 120 decibels. Abans es fabricaven amb una sonoritat de 130 i fins a 150 decibels, superant en casos el que es considera el límit del dolor acústic.

A més a més, en aquests anys d'adaptació, els industrials del petard i el coet han de suportar uns costos afegits en la fabricació, en les instal·lacions d'emmagatzemament, en les mesures a adoptar en el transport, a més d'adaptar els productes ja existents a les noves normes legals, per la qual cosa han preferit no introduir nous models, explica Cunillera.

Les novetats, d'altra banda, requeririen despeses addicionals en proves i homologacions i els fabricants no estan per a invents.

Què es vendrà més? L'opinió general és que els petards petits i les fonts de colors seran una altra vegada els preferits. "Estan canviant els gustos -apunta Vicente Navarro- i cada vegada més es prefereixen els colors al soroll".

Com és costum per aquestes dates, els qui vulguin gaudir de la festa a l'aire lliure tindran un ull posat al cel i les dues orelles parades en les prediccions meteorològiques per al llarg cap de setmana de Sant Joan.

(...)

Extret de l'article 'La pólvora fa llufa' de Lluís Sierra, al diari 'La Vanguardia', 21 de juny de 2013.

Imatge extreta de http://www.tarragonaradio.cat/DATA/2013/6/2013_6_17_13_14_53_la_demarcacio_te_132_punts_autoritzats_de_venda_de_petards_.jpg

Comentaris