Exposició 'Pirotècnia de festa'



La revetlla de Sant Joan sense foc seria inimaginable. El foc és, com és ben sabut, un dels principals protagonistes d’aquesta festa, però també ho és de moltes altres. Ens ho recorda l’exposició PIROTÈCNIA DE FESTA, que es pot visitar del 20 de juny al 4 d'agost a La Casa dels Entremesos de Barcelona

La mostra repassa els elements pirotècnics que s’han anat incorporant al llarg dels anys a les festes d’aquestes terres: els castells de foc, les armes de foc (canons, arcabussos, trabucs i escopetes) -disparar trets a l'aire és un component essencial en algunes festes, com ara la festa del Pi a Centelles-, les tronades -com la de Reus-, el bestiari de foc - el drac és la bèstia més coneguda i representada; però hi ha altres moltes bèsties fogueres-, els balls de diables -com la carretillada de l'Arboç- i el correfoc -que apareix a darrer terç del segle XX a Barcelona, per les festes de la Mercè, i després es generalitza arreu del país-, o els elements propis de la pirotècnia festiva valenciana.... , entre molts altres. 

La mostra és una coproducció del Museu Etnològic de Barcelona i l'Ajuntament de Reus.




Xerrada 'Evolució dels rituals de culte al foc'.

Dijous 27 de juny, a les 19.30 h, a la sala d'actes de La Casa dels Entremesos.

“Evolució dels rituals de culte al foc”, amb la participació de Joan Lluís Rodrigo (CRE de València), Carlos Chanzá (CRE de València) i Joan Garcia i Estellés (investigador del foc antic valencià).

Tot seguit taula rodona: “L’aplicació de la nova normativa de foc en les manifestacions festives”, amb els ponents anteriors i Marga Arregui (Presidenta de la Federació de Colles de Diables de la Ciutat de Barcelona)

Informació extreta de http://www.lacasadelsentremesos.cat/

Comentaris