El Ball de Diables de Tarragona: 30 anys d'un grup de foc imprescindible en les festes de TGN




El Ball de Diables de Tarragona està d'enhorabona. Per Santa Tecla celebraran el seu 30è aniversari; un motiu de prou pes per reivindicar-se i per allargar l'efemèride durant tot l'estiu. Com a principal novetat, enguany estrenaran vestits nous i disseny renovat, i que estrenaran per Santa Tecla. Per tal de trobar el millor vestit, el grup de foc ha convocat un concurs en el qual hi han participat els estudiants d'Art i Disseny de la Diputació. 

Amb motiu d’aquest aniversari el grup ha preparat un extens calendari d’actes que van encetar el dimarts 18 de juny amb el desplegament d'una gran pancarta a la plaça de les Cols; un escenari, el qual, segons la seva presidenta, Ana Tellaetxe, "ens ha acollit en nombrosos esdeveniments". La gran pancarta, que penja de dalt de tot d'un dels edificis que fa cantonada amb el carrer Major, serà visible fins després de la festa major de la ciutat.




Per Sant Magí, el 14 d’agost, celebraran un sopar popular i un concert de gralles a la plaça de Sant Miquel, i el cap de setmana del 17 i 18 d’agost, organitzaran un torneig de futbol amb integrants d’entitats del Seguici i un concert vermut al Cós del Bou. 

Just abans que arrenqui Santa Tecla, el 15 de setembre, es presentaran els nous vestits i, l’endemà, faran una sortida amb els que ha portat el grup durant les últimes tres dècades. El mateix dia també faran una revetlla i el 20 de setembre està prevista la Carretillada

El Ball de Diables de Tarragona compta amb uns 150 integrants, dividits en quatre seccions: Ball, Ball petit, Àliga i Aligueta. L'Àliga, a més, s'ha convertit en una de les icones de la festa major tarragonina, ja que la Baixada de l'Àliga és, possiblement, l'acte més multitudinari de Santa Tecla. Enguany també celebren els 15 anys de la creació del Ball de Diables petit, el qual, ha fet possible la "Baixadeta de l'Àliga"

A més, durant la presentació dels 30 anys d'existència i de participació en la festa major tarragonina, el Ball de Diables també va agrair el suport de Repsol; una companyia que ha contribuït a la recuperació dels elements del Seguici Popular. També el Chartreuse, ja que gràcies a una proposta d'un dels membres del Ball de Diables, va nèixer la mamadeta. Llarga vida al Ball de Diables!

Resum del programa d'actes

  • 6 de juliol. Pintura del piló commemoratiu de l’aniversari, al Carrer del Comte 
  • 14 d’agost.  Sopar popular i concert de gralles a la Plaça Sant Miquel 
  • 17 d’agost. Torneig de futbol inter-entitats del Seguici Popular a la Platja de l’Arrabassada 
  • 18 d’agost. Concert Vermut al Cós del Bou 
  • 8 de setembre. Inauguració de l’Exposició de les Propostes participants al concurs pel canvi de vestits del Ball de Diables. Antic Ajuntament 
  • 15 de setembre. Presentació dels nous vestits del Ball de Diables de Tarragona. Antic Ajuntament 
  • 16 de setembre. Sortida commemorativa des de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, on es vestiran tots els jocs de vestits de l’entitat i revetlla popular al Cós del Bou. 
  • 17 de setembre. Festa del 15è Aniversari del Ball de Diables Petit de Tarragona. 
  • 20 de setembre. Carretillada del 30è Aniversari. Plaça de les Cols
Per a més informació: https://twitter.com/BallDiablesTgn

Article de Sergi Casado extret de http://www.circdetarragona.com/noticia/768/ball-de-diables-30-anys-dun-grup-de-foc-imprescindible-en-les-festes-de-tgn

Comentaris