Jordi Pàmias posarà poesia a la Festa Major de Lleida.




El poeta pronunciarà el pregó d’unes festes de Maig que ofereixen 120 activitats pensades per a tothom. El cartell és obra de Josep Ripoll.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va anunciar el passat dijous 2 de maig que el pregoner de la Festa Major de Maig serà “un gran home de les lletres de Lleida”, l’escriptor segarrenc Jordi Pàmias (Guissona, 1938), que “posarà poesia" als quatre dies amb que la ciutat celebra la diada del seu patró, Sant Anastasi. Del 9 al 12 de maig, els lleidatans i tota la gent que visita la ciutat podrà participar en infinitat d’activitats culturals, esportives, familiars i lúdiques, pensades perquè tothom visqui la festa, una celebració que “esclata” en la imatge del cartell que ha dissenyat l’artista lleidatà Josep Ripoll.

Els elements de cultura popular tornaran prendre els carrers en la tronada i en la sortida del pregó amb l’arrencada del seguici popular, on enguany es podrà contemplar el resultat de la restauració dels gegants moros. Durant la Festa Major hi haurà sardanes, la batalla de les flors, la gran nit de foc, el castell de focs, la diada castellera, l’ofici a Sant Anastasi i, el dia de la festivitat del patró, una novetat, les matinals del seguici. Tot anant cap a la processó, els balls, danses i elements del seguici festiu faran les seves representacions i evolucions per diferents punts de l’Eix Comercial.

Pel que fa a la música, pels diferents escenaris desfilaran noms com Melendi, Pull My Srings, Virtuts Homòlogues, Obrint Pas i Gossos, entre molts d’altres. A més de cites tradicionals com el ball de Festa Major, s’han programat concerts de música clàssica i una estrena, la del conjunt del gospel local, Veus.Kat.

Com cada any, els esports tenen una presència important al programa d’actes els dies de Festa Major i abans i després de la festa: tennis, escacs, bike, taekwondo, futbol, golf, atletisme i pesca. En destaquen l cursa d’orientació que tindrà lloc a la Seu Vella, la cursa de la dona que es realitzarà el 12 de març i la segona edició del campionat d’Espanya de Vol Acrobàtic, a l’Aeroport d’Alguaire.

La figura del desaparegut Esteve Cuito s’homenatgerà el 6 de maig. Aquest dia es descobrirà la placa en record d’aquest director i actor teatral que donarà el nom al pati interior del Teatre de l’Escorxador. El dia 8 de maig s’hi faran accions teatrals i animacions en aquest espai, i en la Batalla de les Flors també estarà present la seva vinculació amb aquest acte.

El pressupost de la Festa Major de Maig del 2013 és de 350.000 euros, dels quals 50.000 els aporten els patrocinadors i la resta, l’Ajuntament, un trenta per cent menys que l’any passat. La Paeria ha agraït la col·laboració de les empreses i de les entitats de la ciutat que han fet possible què, malgrat la situació actual, la programació sigui molt lluïda.

Consulta aquí tota la informació sobre la Festa Major de Maig de Lleida.

Informació facilitada pel Pau Plana, pplana@paeria.es

Comentaris