dimecres, 15 de maig de 2013

'FES TEVA LA CULTURA POPULAR', programa educatiu de les Cases de la Festa de Barcelona.
La ciutat de Barcelona compta una xarxa d’actives Cases de la Festa, espais de cultura popular i tradicional repartits pels diferents barris, que acullen entitats d’àmbits tan diversos com els castells i els falcons, la dansa (la sardana, el ball de bastons...), la imatgeria festiva (els gegants, els capgrossos, el bestiari...), el món del foc (les bèsties, els diables...), la música (les gralles, els tabals...), bona part dels quals coincideixen en força manifestacions festives.

Els carrers i les places són el lloc on s’expressa la cultura popular i tradicional. Les entitats organitzadores necessiten, però, un racó on trobar-se, on preparar les actuacions properes i fer balanç de les que ja han fet, on conversar, descansar i desar el material i l’arxiu, on exposar fotografies i, en alguns casos, elements d’imatgeria festiva. Aquestes són les funcions essencials de les Cases de la Festa, equipaments que també tenen la missió de promoure la cultura popular i tradicional, formar sobre ella i fer-ne recerca. A més, són productores i dinamitzadores al territori d’activitats de cultura popular i tradicional.

Les Cases de la Festa de la ciutat són el lloc de trobada de les entitats de cultura d’arrel tradicional, però tenen també les portes obertes a tothom. Són aquestes:

Fes teva la cultura popular.

Aquest projecte té com a objectiu apropar els infants i els joves a la cultura popular i tradicional, a través de l’experimentació i la participació, amb activitats adaptades a les diferents necessitats de cada nivell educatiu i dissenyades per al desenvolupament de la formació en valors, el coneixement i reconeixement del patrimoni i les tradicions com a expressions de memòria i identitat col·lectives, tot estructurant al coneixement a partir de propostes procedimentalment motivadores.

Per aprofundir i complementar les sessions d’activitats a les Cases de la Festa es posa a disposició dels docents uns materials didàctics especialment dissenyats per a treballar a l’aula amb activitats prèvies i posteriors a les visites. Aquí teniu alguns exemples:
Documentació i imatges de la Casa dels Entremesos extretes de http://casesdelafesta.bcn.cat/

Notícia facilitada pel Josep M. Llobet i Portella, jllobet@cervera.uned.es