L'Escolania de Montserrat @EscolaniaMont @MontserratInfo




Qui som?

Actualment l’Escolania de Montserrat està formada per més de cinquanta nois, de nou a catorze anys, procedents de tot Catalunya i també de la resta dels Països Catalans. Durant anys que estudien a Montserrat fan els darrers cursos de Primària i els primers de Secundària, i també els estudis de música corresponents. Cada escolà estudia dos instruments, el piano i un segon instrument a escollir, a més de Llenguatge Musical, Conjunt Instrumental i, no cal dir, el Cant Coral, que constitueix l’especialitat de l’Escolania.

La majoria dels escolans, quan deixen Montserrat, continuen els estudis de música. Especialment en les darreres dècades, alguns destaquen professionalment com a cantants, instrumentistes o directors.

La finalitat de l’Escolania, avui, com en segles passats, és la participació diària en la pregària del santuari, juntament amb la gran afluència de pelegrins de tot el món.

És també funció de l’Escolania la difusió de la música Sacra, així com la música coral, tant d’autors propis (Escola Montserratina), com de compositors internacionals.

Història.

L’Escolania de Montserrat és un cor de nens, que canta a veus blanques. Quan el repertori ho requereix es complementa amb la Capella de Música de Montserrat, formada per alguns antics escolans i per la Capella de monjos del Monestir.



L’Escolania canta cada dia a la Basílica de Montserrat sovint amb una gran afluència de pelegrins i visitants de tot el món. Amb el seu cant els escolans transmeten un missatge evangelitzador de bellesa que traspassa els límits lingüístics, culturals i fins religiosos. La Salve del migdia s’ha convertit en les darreres dècades en l’acte diari més concorregut del Santuari.

Des de finals dels anys 60 va més enllà de la Basílica de Montserrat i dóna alguns concerts per pobles de Catalunya o arreu del món. Els més detacats en el darrer curs han estat amb l’Orquesta de les Nations, dirigits per Jordi Savall i la participació en l´òpera “A Midsummer Night’s Dream” de Benjamin Britten en el Gran Teatre del Liceu, de Barcelona.

Activitats.

Pastorals.

Fidels al nostre caràcter d’escola cristiana, a l’Escolania es fa una estona de pregària al matí i al vespre, per començar i acabar el dia. També els escolans participen en la missa matinal, que és una missa especial per a ells que es celebra alguns dies concrets durant el curs. Per obrir-nos a altres realitats socials i eclesials, es realitzen algunes visites a projectes de solidaritat en barris marginals de Barcelona o d’altres ciutats. 

Esportives.

Els escolans fan sovint excursions, tant per la muntanya de Montserrat com també alguns dies de convivències als Pirineus. Alguns dels dies de més calor es va a la piscina per a nedar, jugar i passar-s’ho bé tots junts. Durant el curs s’organitzen alguns partits de futbol, entre escolans o jugant amb nois d’una altra escola.



Culturals.

Per completar la formació intel·lectual i cultural, durant el curs es fan algunes activitats com visites a museus, assistència a concerts i audicions. Altres activitats També es fan altres activitats com els tallers d’estiu: uns dies abans de començar el curs escolar, alguns antics escolans vénen a l’Escolania per donar un petit curset als escolans sobre l’instrument que toquen. També s’organitzen durant aquests dies, alguns tallers ben variats: cuina, mecànica de cotxe, electricitat, manualitats...

Per a pares i germans.

A l’Escolania tenim molt presents els pares, germans i altres familiars dels nostres escolans. Per això també organitzem algunes activitats per a ells i elles: recessos de dos dies, dirigits per monjos de Montserrat; conferències de temes d’interès; el projecte Familia-Escola-Acció-Compartida (FEAC) del Secretariat de l’Escola Cristiana; cursets (Informàtica...); excursions per Montserrat... Per als més joves s’ofereixen també algunes activitats lúdiques i de formació durant la Setmana Santa , i la participació en la Prevetlla de Santa Maria (dia 26 d’abril al vespre).


Imatges extretes de http://www.noticiestgn.cat/2010/12/03/el-corte-ingles-porta-a-tarragona-l%E2%80%99escolania-de-montserrat-per-oferir-un-concert-de-nadal/ i de https://ca.wikipedia.org/wiki/Escolania_de_Montserrat

Informació extreta de http://www.escolania.cat/index.php

Comentaris

Anònim ha dit…
Hi ha hagut uns quants nens de Cervera a l'Escolania.
Estaria bé saber quin record en guarden.