Un entremès dels temps medievals ençà.



Salvador Palomar publica avui al seu bloc la Teiera, l'anunci del nou títol que s’afegeix a publicacions de Carrutxa: 'El Ball de Diables a Igualada (s.XV-XX). Un entremès dels temps medievals ençà.'; de l'autor Daniel Vilarrúbias Cuadras.

En publiquem aquí un extracte:

Des de fa més de tres dècades que, alhora que augmentava el nombre de colles de diables i el de correfocs, la bibliografia sobre aquesta manifestació de foc tan característica de les nostres festes majors, no ha parat de créixer. Als treballs de folkloristes i estudiosos anteriors a la meitat del segle XX, com Joan Amades, es van sumar recerques basades en fonts documentals i buidats de premsa, estudis etnogràfics centrats en una població o comarca. Treballs que, més enllà de les preocupacions sobre els simbolismes mítics, ens han apropat a la trajectòria d’aquesta manifestació festiva dins el teatre popular català, des de les celebracions del Corpus i les solemnitats medievals i modernes, fins al present, analitzant la funció d’aquests personatges a la festa, del passat al present, de les formes de religiositat popular tradicionals a les necessitats més contemporànies de gaudir d’experiències festives.  

El Ball de Diables a Igualada (s.XV-XX). Un entremès dels temps medievals ençà, és el nou títol que s’afegeix a publicacions de Carrutxa, editat per Migdia. no és una monografia local més sobre el ball de diables. Daniel Vilarrúbias redibuixa el mapa de la presència històrica d’aquesta mostra de teatre popular amb arrels medievals, posant la capital de l’Anoia al mateix nivell que les viles del Camp de Tarragona i del Penedès, sovint considerades referent d’aquestes manifestacions festives. És, per tant, un estudi que, més enllà del seu interès en l’àmbit del coneixement de la festa igualadina, esdevé cabdal per a la percepció de tot el conjunt.


Per llegir la resta feu clic aquí

Comentaris

Anònim ha dit…
Estaria bé fer-ne un sobre el Ball de Diables de Cervera, no? Més de 600 anys de diables a Cervera s'ho valen!
Daniel Vilarrébias ha dit…
Evidentment, sí.
Si s'engesca en Jordi Soldevila, jo l'ajudaria, també en el que pugui.
Moltes gràcies per tot.
Daniel Vilarrúbias
Daniel Vilarrúbias ha dit…
déu meu quin munt de faltes...com es nota que estic engripat...