La cobla.
La cobla és una de les formacions instrumentals catalanes més populars, i els instruments de vent hi tenen un paper fonamental.
Si bé la cobla és molt coneguda perquè s'encarrega d'interpretar les sardanes, també executa altres peces i pot tenir moments de gran solemnitat, com per exemple quan és l'encarregada de posar música a la Festa Major de Solsona (el 8 de setembre).
Els onze components d'una cobla són el qui toca el flabiol i el tamborí, dues tibles en fa, dues tenores en si, dos cornetins o trompetes en si, dos fiscorns, un trombó i un contrabaix.
Entre els elements destacats de la cobla hi ha el flabiol i el tamborí, que funcionen com a base de la formació.
A Catalunya, com en altres indrets d'Europa, ens trobem que la cobla té un instrument de registre tenor, la característica tenora, que guiat per l'il·lustre músic Pep Ventura, conegut com a Pep de la Tenora, va adquirir-hi un paper predominant ja al segle XIX. També s'atribueix al mateix Pep Ventura la incorporació del contrabaix i el fet d'estabilitzar els elements d'aquesta formació.
A poc a poc, els instruments també es van anar modernitzant, i grans compositors com Enric Morera, Juli Garreta, Antoni Català o Eduard Toldrà van crear melodies perquè les interpretès el ric ventall sonor que ofereix la cobla.
Imatge extreta de http://patrimonifestiu.cultura.gencat.cat/Cicles-festius/Elements-singulars/La-sardana
Text extret de "Catalunya a fons. Vol. 8. Cultura popular.", editat l'any 2005 per a La Vanguardia.
Comentaris