Llibres: 'FOC AL FARO! La Festa de les Falles al Pirineu', de Sergi Ricart i Xavi Farré.



Les Falles del Pirineu compten amb ben poques publicacions que les expliquin o mostrin amb profunditat, o que les considerin en la seua extensió geogràfica real. La recerca, “biblio-carto-etnogràfica”, i les entrevistes han empés els autors a estendre el territori fallaire per les capçaleres dels rius Cinqueta, Éssera, Issàbena, Garona, Noguera Ribagorçana, Flamisell, Noguera Pallaresa i Valira, i a citar, en relació a Falles i a Faros, prop de 100 pobles.

El llibre alterna “Exposicions” fotogràfiques amb “Capítols” de textos. Les primeres mostren sense paraules la potència estètica del foc i de la gent que el manipula, a través de l’obtenció dels materials, la construcció de Falles i Faros, la pujada, l’encesa i la  baixada dels focs. Els capítols, també il·lustrats, aborden la qüestió actual de les Falles, la seua tecnologia d’elaboració, la distribució geogràfica, les diferents formes de cremar-les, sense esquivar les especulacions entorn del seu origen i transformació, tot utilitzant la lírica, la citació erudita, l’argumentació pseudo-oral i la ficció.

Dades bibliogràfiques:
  • Autors: Sergi Ricart Ibars (fotografia, maquetació) i Xavi Farré i Sahún (textos).
  • Títol: Foc al Faro! La Festa de les Falles al Pirineu.
  • Edita: Alpinart, 2012.
  • Idioma: ribagorçà. Versions castellana i francesa incloses.
  • Característiques: cartoné, 35x24cm, 208 pàgines (167 color + 41 de traduccions, mapa a les guardes).
Informació extreta de http://blocs.gencat.cat/blocs/AppPHP/etnologia/2012/11/28/foc-al-faro-la-festa-de-les-falles-al-pirineu/

Comentaris