El #glossari #diabler de Ramon Vallverdú (4): la D de #Diablessa i de #Dragabales. @FocEnDansa




Continuem fent un repàs al glossari del fet diabler que ens ofereix el Ramon Vallverdú en el seu llibre 'Foc en dansa. Els balls de diables tradicionals del Penedès i el Camp de Tarragona' (l'Arboç, 2006).

Avui toca la lletra D...

D.

Diable: Personatge que representa les forces del mal, generalment a les ordres del Llucifer. Pot tenir una categoria definida, com ara Alferes, Borron, Capità, Llicenciat, que es pot fer evident amb el seu vestuari, el seu estri, la seva ubicació a la formació de cercavila o les seves intervencions al ball parlat. En el ball parlat d'algunes poblacions, representa un pecat capital, i pot ser anomenat amb un nom específic. Carrega una maça amb la qual tira carretilles.

Diablessa: És la companya del Llucifer. Porta un ceptrot o un altre estri que destaca del de la resta de diables. Generalment ocupa un lloc destacat a les cercaviles. Al ball parlat és la que carrega amb el pes de la batalla dialèctica amb l'Arcàngel. El seu vestuari és ple de tòpics femenins. Sempre és representada per un home.

Dragabales: Diable que apareix al Ball de Santa Margarida de la Riera, molt conegut pels seus parlaments gairebé surrealistes i la seva sàtira punyent. Aquest personatge ha donat nom a la revista que publica el Ball de Diables de la Riera al voltant del món dels diables i del foc dins l'àmbit festiu.


Imatge extreta de  http://www.fromoldbooks.org/DelamotteOrnamentalAlphabets/pages/051-16th-Century-letter-d/

Comentaris