El #glossari diabler de Ramon Vallverdú (1): l'A d'Arboç i d'Arpillera @FocenDansa




Ramon Vallverdú, membre del Ball de Diables de l'Arboç, en el seu llibre 'Foc en dansa. Els balls de diables tradicionals del Penedès i el Camp de Tarragona' (l'Arboç, 2006), analitzava deu colles de diables diferents (balls de diables de Sitges, Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes, Sant Quintí de Mediona, Vilafranca del Penedès, l’Arboç, el Vendrell, Torredembarra, Ball de Sant Miquel i diables de la Riera, i Tarragona) que han mantingut sense interrupcions o han recuperat el models de ball de diables característic del Penedès i del Camp de Tarragona. Pràcticament totes aquestes colles (a excepció del ball de diables de Sant Pere de Ribes) eren aleshores membres de la Coordinadora de Colles de Diables Centenaris amb Parlaments. 

Entre els aspectes més rellevants d’aquest llibre hi ha un important treball de camp que va servir per presentar, per primera vegada, les melodies dels tocs de timbals dels deu balls, els diversos punts de dansa que fan servir, així com les diferents maneres com les colles es distribueixen en l’espai. Editat amb la col·laboració de l’Ajuntament de l’Arboç, l’Esbart Català de Dansaires i Carrutxa, és un llibre que permetia conèixer deu de les colles més importants de Catalunya des de totes les vessants possibles. I tot plegat, acompanyat d’il·lustracions molt gràfiques i de fotografies impactants.

En el darrer capítol del llibre, Ramon Vallverdú ens oferia un extens glossari de termes propis dels balls de diablesDes d'aquestes ratlles, lletra a lletra, volem anar recuperant aquell fantàstic document.




A.

Abanderat: Diable amb distinció que porta una bandera a la maça. Al ball parlat acostuma a ser l'Alferes o el Primer borró.

Acte sacramental: És com anomenen en algunes poblacions el ball parlat que fa el ball de diables. Alguns autors consideren que aquesta denominació és errònia, ja que els diables no representen una al·legoria per a l'exaltació de l'eucaristia.

Alferes: Personatge amb distinció. Generalment la seva presència destaca al ball parlat, encara que també pot portar al vestit algun signe que l'identifiqui i pot ocupar un lloc capdavanter a les formacions de cercavila.

Àngel: Representant de les forces celestials en la lluita contra els diables. En alguns balls parlats ha estat substituït per l'arcàngel sant Miquel, encara que en ocasions poden aparèixer tots dos. En aquest últim cas, l'Àngel passa a un segon terme en la batalla i de vegades apareix com l'Àngel lloctinent de l'arcàngel sant Miquel.

Arboç: Nom que té una carretilla en el disseny de la qual ha col·laborat el Ball de Diables de l'Arboç. La seva característica principal és que les espurnes cobreixen una superfície molt més àmplia que la carretilla tradicional.

Arcàngel: Nom que se li dóna a l'àngel que té una missió molt important. Als balls parlats dels balls de diables tractats, sovint apareix l'arcàngel sant Miquel, que té per objectiu derrotar les forces infernals.

Arpillera: Teixit de cànem. També conegut com a roba de sac.

Comentaris

carranquer centenari ha dit…
Un gran llibre!
Festa.cat ha dit…
Sembla que esta descatalogat ja fa dies