El Concurs de Colles Sardanistes de Cervera, premi 'Capital de la Sardana' a la continuïtat.




El proper divendres 16 de novembre, l'Auditori de la ONCE de Barcelona (Gran Via de les Corts Catalanes, 400) acollirà, a les 8 del vespre el lliurament dels Premis Capital de la Sardana. L'esdeveniment comptarà amb la participació de la cobla Bisbal Jove. 

El programa d'actes previst consisteix és una primera part de lliurament dels Premis, es presentarà la primera Capital de la Sardana 2013, Arenys de Munt, i seguidament es nomenarà, de manera excepcional, la Capital de la Sardana 2014. La segona part serà un concert de cobla. 

Els premiats amb Medalla són: 
  • Medalla al Mèrit Sardanista, na Pilar Rahola i Martínez, de Badalona per la seva tasca de reivindicació i al·lusió a la sardana al llarg de les seves intervencions públiques i col·laboracions a mitjans de comunicació; 
  • Medalla al Mèrit Musical, en Marcel Sabaté i Reixach, de Tortellà, per la seva implicació amb el conreu i difusió de la sardana i la música de cobla, com a instrumentista de flabiol i tamborí, com a director de cobla i orquestra, com a compositor i arranjador i com a professor de flabiol i tamborí a l’ESMUC i al Conservatori de música Isaac Albéniz de Girona;
  • Medalla al Mèrit de la Dansa Catalana, en Josep Giménez i Pinyol, de Reus, per la tasca realitzada durant més de 50 anys en defensa de la dansa tradicional catalana. 
Pel que fa a la segona modalitat de premis està dividida en 6 categories, que es concreta en: a la Dedicació, per a n'Alfred Abad i Gascó, de Tarragona, per la seva especial vinculació i dedicació des de fa més de 30 anys amb l’Agrupació Sardanista Tarragona Dansa, en el camp del sardanisme de competició, així com per la incorporació al món de la composició amb més d’una vintena de sardanes i altres arranjaments musicals per a cobla. A la Continuïtat s'ha atorgat a 8 entitats diferents pel seu llarg recorregut en l’organització d’esdeveniments. En concret, es lliura aquesta distinció als concursos de colles sardanistes de Balaguer, Cervera, Reus i Ripoll, pels seus 50 anys; als Aplecs de sardanes de La Bisbal d’Empordà, d’Olot i Sabadell, per la seva 50a edició i, finalment, a l’Agrupació Sardanista Santa Anna de Mataró, també pels seus 50 anys. 

La tercera categoria, dedicada als Mitjans Audiovisuals, ha estat concedida a ZEBA produccions, i a Amunt Produccions per l’edició i difusió del documental 'La sardana, dansa nacional de Catalunya?', estrenat a la Fira de Manresa i que es va veure a través del canal 33 de Televisió de Catalunya el dia 23 d'abril. També es concedeix a 8TV, per la promoció que fa de la sardana i la música de cobla amb l'emissió cada matí de l’espai '8 de 8'. 

El guardó referent a la categoria dedicada a la Promoció i Difusió recau al Club Súper 3, per la promoció de la sardana a les darreres edicions de la Festa dels Súpers, amb exhibicions de colles alevines i infantils d’arreu de Catalunya i els tallers d’ensenyament de sardanes que s'hi desenvolupen; també s’atorga a la ONCE, per l'edició del disc 'Onze sardanes per a l'ONCE' i el seu concert de presentació, i pels tallers i cursos de sardanes que imparteix per a invidents sota el mestratge d’en Jordi Fort. 

La categoria de les Iniciatives Renovadores premia enguany a l’Auditori de Barcelona, per la programació de la primera Temporada de Música per a Cobla, amb la cobla Sant Jordi com a protagonista, col·laborant amb artistes d’altres camps de la música. 

Finalment, la modalitat d'Estudis i Foment de l’estudi és pel recull educatiu Picacurts, que presenta diversos jocs i recursos per educar amb i en la sardana, editat per la Universitat de Lleida, segons un projecte del Grup Sardanista Montserrat

Les peces que es podran gaudir a aquest esdeveniment seran 'Empordanet', d'en Ricard Viladesau i Caner; 'Tortellà 1908', d'en Marcel Sabaté; 'Gelosa', d'en Manel Saderra i Puigferrer; 'Per un mateix camí', d'en Jordi Molina I Membrives i 'Babel', d'en Jesús Ventura. La direcció anirà a càrrec d'en Xavi Molina i Membrives. 

A l'esdeveniment hi assistiran la presidenta del Parlament de Catalunya, na Núria de Gispert; el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, en Lluís Puig; el coordinador de Capital de la Sardana, Víctor Sallés; el president de la Federació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado; el president de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, Santi Ferrerfàbrega i el president de l'Obra del Ballet Popular, Bartomeu Duran. 

Aquests seran els primers Premis Capital de la Sardana, ja que són els guardons que atorgaran a partir d'ara la comissió integrada per la Federació Sardanista de Catalunya (FSC), la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS) i l'Obra del Ballet Popular (OBP). Aquestes tres entitats, les més importants del món de la sardana i la dansa catalana, es van unir per crear un nou concepte, el de 'Capital de la Sardana'.

Imatge extreta de  http://www.cerverapaeria.cat/galeria/festa-major-setembre-2012-fotos-jordi-prat/Concurs%20de%20Sardanes-1209.jpg/view

Informació extreta de  http://fed.sardanista.cat/

Comentaris