Els gegants vells de Torroella de Montgrí.



En el pis superior del Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, just a l'entrada de l'espai dedicat al món de la sardana i a la cultura popular de la població, es troba un veritable tresor: els gegants vells d'aquesta població del Baix Empordà.
A la web del Museu de la Mediterrània en parla així:
Els gegants són els elements més antics que conservem del nostre imaginari festiu.
Al Museu de la Mediterrània es conserven i s’exposen el cap, els casc, les mans i diversos elements dels que es van estrenar l’any 1880.
Aquí teniu diverses imatges de la geganta:




I al rètol que els acompanya a l'exposició el següent:
Tenim coneixement que ja al segle XVII hi havia un gegant que acompanyava els actes festius.
Aquestes talles són de finals del segle XVIII o d'inicis del XIX i són els pares dels gegants que avui surten a les festes de la població.
I aquí algunes altres del gegant:




Afegim a les fotografies realitzades aquest 'Dossier especial sobre els gegants de Torroella de Montgrí', de diversos autors, editat l'any 2009 a Torroella de Montgrí per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí-L'Estartit, a l'interior de la revista 'El Montgrí', en el seu número 33.
Es tracta d'un recull d'articles sobre diferents aspectes dels gegants i els capgrossos de Torroella de Montgrí fet en motiu dels quatre-cents anys de gegants a Torroella. Amb articles de Marc Roura ("Un xic d'història sobre els quatre-cents anys de gegants a Torroella"), Jordi Reynés ("Els capgrossos torroellencs, una part essencial del nostre imaginari festiu") i Sílvia Yxart ("Els Amics dels Gegants i dels Capgrossos de Torroella donen continuïtat a una tradició centenària de la nostra vila"). El dossier es tanca amb una col·lecció de fitxes sobre els capgrossos que hi ha en l'actualitat a Torroella (2010).


Pel que fa al model constructiu dels gegants, podem trobar una tipologia semblant en la parella dels gegants vells de la ciutat d'Olot, conservats al Museu dels Sants, entitat que compta amb un espai dedicat a la Faràndula de la població. A Lo Carranquer en vam parlar en una ocasió. Cliqueu aquí per llegir la notícia.
El primer text està extret de la pàgina web del Museu de la Mediterrània, http://www.museudelamediterrania.cat/
La informació sobre el dossier i el mateix dossier han estat extrets de la pàgina web festes.org, a http://www.festes.org/media.php?id_media=1586

Comentaris

Ermengol ha dit…
Molt bon reportatge.