Mor l'activista cultural Josep Mora



Aquest dilluns ha mort l'arquitecte de les Pallargues Josep Mora Castellà. Era professor de la UNED de Cervera i autor de diversos articles i estudis sobre la història de la construcció. Entre ells destaca el llibre "La construcció a Catalunya en el segle XVIII: la Universitat de Cervera com a paradigma de l'arquitectura dels enginyers militars" (1997).

Al marge de la seva activitat acadèmica i professional, Josep Mora va destacar com a activista cultural, vinculat com a promotor de les Trobades d'Artistes de les Pallargues, organitzades des de l'any 1994, però sobretot com un dels fundadors, l'any 2000, de l'Associació Amics de l'Arquitectura Popular, entitat que reuneix persones de diverses comarques interessades en tota mena de construccions rurals tradicionals, amb el propòsit de defensar aquestes construccions davant els canvis que afecten actualment el camp, de manera que s'eviti la desaparició. Anualment s'organitzen cursets d'estiu, concursos de restauració, exposicions, etc.

El primer curset d'arquitectura popular es va celebrar l’any 2000, que va aplegar estudiosos d'aquest tema, representatius de la Segarra i l'Urgell, als quals aviat es van afegir els de les Garrigues i els de comarques tarragonines, sota la iniciativa i coordinació de Josep Mora.

A aquesta associació hi ha estat vinculat fins als darrers dies, coordinant els cursets d'arquitectura popular, i la publicació anual dels llibres. Fins ara s'han publicat catorze llibres relacionats amb aquesta temàtica, la qual cosa posa de relleu la importància i l'abast de la feina feta durant aquests anys, sempre amb l'empenta i el saber fer de Josep Mora.

Fou membre també del Grup de recerques de les Terres de Ponent, així com president de SOS Monuments.

Comentaris

Pere Botero ha dit…
Quins dies que portem!
Dos "homenots" de la Segarra ens han marxat en poc més d'una setmana.
Toni i Josep, el vostre record i el vostre treball perdurarà per sempre.
L'estoret mandrós ha dit…
Ja ho pots ven dir, la Segarra ha perdut dos grans referents.

Ahir veient el programa "Terreny personal" algú va comentar que la Segarra és una comarca que es tarda a fer-se estimar, però que quan te l’estimes és de veres. Tant el Toni com el Josep son dos personatges que se l’ha estimat amb tota la seva plenitud i ho han demostrat contínuament.

Companys, la Segarra us plora.