El dissabte 19 de maig, a Sant Quirze del Vallès · 1a Mostra de Cant Improvisat dels Països Catalans.




Sant Quirze del Vallès acollirà el proper dissabte 19 de maig una mostra-concurs sobre cant improvisat dels Països Catalans organitzada conjuntament per La Trinxera de Galliners i el Grup d’Investigació i Història de Sant Quirze del Vallès.

En aquesta primera jornada organitzada al nostre poble vindran 6 cantaires i 2 músics, que proposen temes al moment i improvisaran cantant a ritme de garrotins, jotes, corrandes, nyacres...: melodies que serveixen per cantar, de manera improvisada, amb una lletra en vers que ha de mantenir la mètrica i la rima que la tonada exigeix. Es tracta d’un cant crític, provocatiu, sentimental o divertit que pràcticament havia desaparegut i que, en l’actualitat, es troba en fase de recuperació gràcies a l’impuls de persones i col•lectius que el mantenen i el difonen.

El cant improvisat o glosat.

El cant improvisat és l’art d’improvisar versos rimats sobre una melodia determinada i forma part de la cultura popular oral catalana. Les cançons improvisades són composicions poètiques en què cadascuna de les estrofes acaba amb un vers o grup de versos que tothom coneix. N'hi ha de diverses: garrotins, nyacres, perdiuetes, corrandes, jotes, albades,... cadascuna d'elles amb la seva melodia i sobre una estructura de versos ben determinada.

El cant improvisat es formula com un diàleg entre improvisadors. L'enginy del glosador, però, no es mesura només en l’estructura formal de la composició sinó també en el contingut de la resposta, que necessàriament ha de ser ràpida, enginyosa, i escaient a l'envit del contrari.

Recull de vídeos sobre el cant improvisat:
Webgrafia:
Programa de la 1a Mostra Nacional de Cant Improvisat de Sant Quirze del Vallès.
  • 7 de la tarda. Mostra Nacional de Cant Improvisat. Els millors glosadors del Principat ens oferiran una mostra de les diferents tonades i improvisaran lletres amb els temes que els donarem dalt de l'escenari. No es tractarà d'un combat, sinó que més aviat serà una mostra de les possibilitats que ofereix l'art del glosar. Convidats: Carles Belda, Marcel Casellas, Mireia Mena Ferriol Macip, Ramon de Cervera, Laia Pedrol... i músics acompanyants. Lloc: Plaça Anselm Clavé, Sant Quirze del Vallès (al costat de l'Ajuntament)
  • 2 quarts de 10 de la nit. Sopar-cantada de sobretaula. Podrem assistir i participar en la conversa picada improvisada tot fent una sobretaula de germanor. Els tiquets valen 12€ i els podeu comprar a la llibreria DINA4, al bar de la masia o la Impremta ( Pompeu Fabra,52). Lloc: Sala Nova de la Patronal.
Organitza: GHISQ, Trinxera

Col·laboren: Sant Quirze té Vida, Comissió Jocs Florals, Ajuntament de Sant Quirze.


Informació facilitada pel Ramon Gual, ramon@mailxxi.com

Comentaris

Lo visionador ha dit…
Estan força be els videos. En algun hi ha una "vaca sagrada", jijiji