'La Sardana a l'escola': un extraordinari programa pedagògic i divulgatiu del món de la sardana a les comarques gironines.



Els nens i nenes que participen en els cursos de “La Sardana a l'Escola” aprenen els primers passos del ball, distingeixen el so de la tenora i saben que una rotllana de balladors no rebutja mai ningú.

Els coneixements i habilitats que proporciona aquest programa públic d'educació cultural trenquen amb el tòpic de la sardana com a dansa avorrida i xaruga. La canalla s'engresca i s'endinsa en el món sardanista jugant, dibuixant, explicant històries, escoltant música i, per damunt de tot, ballant. El programa, que organitza l'Associació Cultural La Talaia a les comarques gironines, compta amb la inestimable col·laboració i l'experiència de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, l’Agrupació d’Esbarts sde les Comarques Gironines, l’Agrupació de Trobades Sardanistes Infantils de les Comarques Gironines i l'Agrupació d'Aplecs de les comarques gironines.

Els alumnes utilitzen uns entretinguts quaderns il·lustrats, creats específicament per experts sardanistes i educadors, que es poden descarregar des del portal d'Internet de la Diputació. Els 12 anys del programa constitueixen una mostra del seu gran èxit. Des del 1997, un total de 100.000 alumnes han participat en “La Sardana a l'Escola”, amb una mitjana de més de 8.400 alumnes i 100 escoles per any acadèmic.

Aquest programa és una contribució de la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya, per a la salvaguarda d'un dels nostres grans patrimonis culturals: la sardana, símbol nacional i metàfora d'una societat oberta i no excloent.

Descripció.

"La Sardana a l'Escola" és un programa pedagògic i divulgatiu de la Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Girona per fomentar el coneixement de la sardana entre la mainada de les comarques gironines durant l'horari lectiu de les escoles. S'adapta al currículum escolar, cercant els punts de contacte amb diverses matèries: la música, l'educació corporal, la història o les matemàtiques. “La Sardana a l'Escola” promociona la dansa tradicional de Catalunya i ensenya a ballar-la d'una manera amena i divertida, amb materials propis adaptats a qualsevol nivell escolar.

Destinataris.

S'adreça a les escoles i instituts de les comarques gironines que vulguin donar a conèixer el fenomen sociocultural de la sardana i oferir la possibilitat d'aprendre a ballar-la als seus alumnes.

El programa d'educació cultural “La Sardana a l'Escola” és finançat a parts iguals per la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. No suposa cap cost per a les escoles participants ni per als seus alumnes.

Funcionament.

Un planter de monitors, emprant un material pedagògic específic, dirigeixen la formació teòrica i pràctica a les escoles i instituts inscrits al programa. La durada és de 10 sessions d’una hora a la setmana. L’activitat es desenvolupa a les aules, als gimnasos o als patis dels centres.

Calendari de l'activitat.

Per aquest curs escolar 2011-12 les escoles van formalitzar la inscripció entre el 3 d'octubre i el 2 de novembre de 2011. Les classes han començat el gener del 2012.



Quaderns didàctics.

Programació.

Els quaderns de “La Sardana a l'Escola” han estat elaborats pels mestres Quim Massa, Mireia Bosch i Xavier Colon i han obtingut el Premi a la Divulgació Pedagògica de la Sardana atorgat per l'Obra del Ballet Popular.

Podeu descarregar-vos els següents documents en format PDF:

Per a més informació: http://www.ddgi.cat/recursosPedagogics/sardana/sardana.html

Comentaris