25 de setembre de l'any 1982: 1a edició de la Trobada de Gegants de Cervera




Organitzada pels Geganters de Cervera i en el marc dels actes de la Festa Major de setembre, el proper dissabte 24 de setembre la Trobada de Gegants de Cervera arriba a la seva 30a edició.

La primera Trobada tenia lloc el dissabte 25 de setembre de 1982, dins dels actes de la Isagoge -aleshores la Festa Major anava de diumenge a dimarts- i per fer-nos una idea de com va ser i el que va suposar, reproduïm sota aquestes línies un fragment del llibre editat l'any 1988 "Els gegants de Cervera. Estampa i anècdota d'una vella tradició", dels germans Josep i Ramon Armengol, en què es descriu aquell esdeveniment.

Fou a partir de la Festa Major de l'any 82 quan el nou grup de geganters agafaria força amb la incorporació de nous joves que amb afecció i entusiasme engrandirien la colla i permetrien un superior marge de funcionament i organització en la tasca de portar gegants. S'incorporaren, ara, gent com en Josep Maria Tolosa, en Pere Dalmases, en Josep Castellà o en Ramon Armengol.

La cercavila d'enguany va suposar una autèntica innovació en la celebració d'aquesta activitat que ja començava a esdevenir tradicional. Per primer cop es produïa a Cervera una "Trobada de Gegants" multitudinària que reunia a parelles de diferents contrades i amb aquest fet l'àmbit de festa s'enriquí plàstica i espectacularment.

En aquesta primera edició de caràcter regional es decidí fer sortir les diferents colles de gegants de diversos indrets de la ciutat per aconseguir posteriorment un definitiu aixopluc de tots els participants davant de la Universitat, lloc que es convertiria immediatament en punt de sortida de posteriors trobades, i culminar un darrer trajecte fins a la plaça Major.



La colla de geganters de Cervera vàrem decidir que els nostres gegants desenrotllessin un circuit pels carrers baixos de l'antiga vila i certament cal dir que l'experiència, molt positiva en l'aspecte social, ja que la gent d'aquells barris ens va rebre amb força simpatia i reconeixement, va ésser bastant dura en el que fa referència a dificultats per reeixir en el manteniment de l'equilibri de les dues figures. A la problemàtica pròpia dels desnivells d'aquells carrers s'hi afegí una jornada de fort vent i, també, la incipient experiència que llavors teníem. Tot plegat, però, ens en vàrem sortir força bé i encara ara recordem aquell cercavila amb molt de grat.

Fotografia: Josep Gendre, sortida Trobada de Gegants i Cercavila, Isagoge setembre 1982.

Imatges extretes del Llibret de la VI Isagoge i de la Festa Major de Cervera 1982.

Comentaris

Anònim ha dit…
la foto del Gendre deu estar tirada de cal Martí, és espectacular
remember ha dit…
A la foto de la portada i surt,el Trilla (va ser en una legislatura,regidor),el Bep Armengol,i l'ex alcalde Salat d'esquena.
El de la barba no el reconec!
Anònim ha dit…
Jo diria que és el Ramon Tella, però tampoc hi posaria la mà al foc.

Ton

Pd: Com a suggerència en fotos d'aquest tipus, estaria bé pujar-les a la màxima resolució possible per poder-les veure amb tot detall. Em passa el mateix amb les fotos de l'Isagoge del 78, i amm moltes d'altres. Només és una suggerència.

Pd2: Com a debat filològic, és l'Isagoge o la Isagoge???
Anònim ha dit…
El de la barba és el Ferra Riba
Anònim ha dit…
És el Ferran Riba.