Les Santes de Mataró



El 27 de juliol és el dia de les patrones de la ciutat de Mataró, santa Juliana i santa Semproniana. D'aquí que la Festa Major hagi pres el nom genèric de "Les Santes". L’any passat Les Santes van ser declarades Festa nacional d’interès nacional, i han estat incloses al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

El cartell d'enguany

La Comissió d'imatge de Les Santes d'enguany va proposar a Joan Hortós (Mataró, 1964) que fos l'autor del cartell de Les Santes 2011.

L'artista va acceptar la proposta amb molta il·lusió i hi va estar treballant durant més d'un mes i mig. El resultat és un cartell viu -el podeu veure com a portada d'aquest programa ple de color, festiu i intencionadament oníric.

El tema central és la figura d'una trampa, una comparsa festiva que només apareix el 27 de juliol. També hi ha nombroses referències a elements mataronins, com el mar, el paisatge maresmenc, una masia amb torre de guaita, l'atzavara o la mà que agafa el ram de mata, entre altres, a més de referències a la festivitat de Les Santes, com el tabal, les xíndries o bé la unió del dia i la nit, tot emmarcat en el període estiuenc en què se celebra la Festa Major.

Les trampes de Mataró

A continuació us oferim la imatge de les trampes de Mataró, m'ha fet gràcia incloure-la en aquest article per la semblança amb les de Cervera, recentment recuperades.



La Festa Major de les Santes de Mataró comença aquest divendres 22 i s'allarga durant una setmana, fins el 29. Si cliqueu aquí trobareu el programa de tots els actes.

Informació i imatges extretes de http://www.lessantes.cat/

Comentaris

Anònim ha dit…
Queda clar que, en qüestió de cartells, Cervera no és Mataró. Bon cartell!
Anònim ha dit…
Ja queda clar a la noticia que els de Mataró ho han fet fer a un artista local reconegut potser els que han fet el de l'Aquelarre tot just comencen o ho fan per afició no ho se pero no crec que sigui comparable ja que aquest senyor segur que ha cobrat uns quants calerons per fer el cartell de Mataró.
Anònim ha dit…
Ah, els d'aqui no cobren? Ara s'enten tot!
Anònim ha dit…
No ho se si els d'aqui cobren o no pero veient els premis que es donaven no crec que hagin cobrat cap cosa de l'altre mon hi ha mes si s'ho han de repartir entre uns quants la cosa encara queda mes minsa no se jo crec que aqui Cervera tenim molta sort de la gent que es molt col.laboradora.
Demagògia no si us plau... ha dit…
Comparar Cervera amb Mataró (122.000 habitants, amb el que això suposa...) ni que sigui en qüestió de cartells és com comparar un ou amb una castanya...
Orgullosos hauriam d'estar que amb tants pocs recursos sempre tirem endavant i diria que no tan malament. Els quatre artistes que han col·laborat en el cartell d'aquelarre ja els voldrien tenir en molts altres llocs amb pressupostos més elevats. Aquí de duros pocs però de talent en sobra.
Anònim ha dit…
Totalment d'acord amb el comentari anterior. Tot i que jo no hi entenc de cartells, penso que les coses artístiques no es poden criticar a la lleugera, perquè tot aquest camp és molt interpretable i potser s'ha de ser una mica expert en el tema. A més, moltes vegades a Cervera es fan cartells xulíssims!!!
Per altra part, peno que enguany uns quants membres de les Completes (junta del Santíssim Misteri etc... i qui vulgui apuntar-s'hi) hi aniran per l'extrema relació entre aquestes dues composicions musicals, i segons van manifestar els membres de Mataró (que varen venir a les Completes de Cervera), hauríem d'estar orgullosíssims de la qualitat musical de les nostres Completes, tot i ser una ciutat molt més petita !!!. Per tant, ens n'hem de sentir SATISFETS!!!
Anònim ha dit…
En qualitat d'interpretació les Completes de Cervera estan però molt millor que la Missa de les Santes de Mataró.