'Els últims artesans': Miquel Xirau, forjador



Al llarg de la història, el ferro s'ha treballat per fer eines, en la construcció o amb finalitats artístiques. Miquel Xirau és forjador artesà i el protagonista d'aquesta edició de l'espai "Els últims artesans".

Miquel Xirau és un forjador artesà, una professió que li ve de família. Sempre ha viscut a Vilanova del Vallès i, fins fa pocs anys, a la mateixa casa taller que té la família des del segle XVIII.

Aquest artesà mostra el seu taller, un lloc desendreçat, segons ell, on només el forjador sap on té les coses. Miquel Xirau se sent feliç tocant el ferro i embrutant-se les mans. Per ell, el bon artesà del ferro és aquell que uneix idea, artesania, tècnica i innovació.

L'ofici de treballar el ferro va arribar a Catalunya amb els fenicis, tot i que la seva divulgació és atribuïda als celtes del segle VI abans de Crist. Fins al segle XIII, la forja es va dedicar, bàsicament, a fer eines per treballar, però a partir del segle XIV, i fins al segle XVI, també comença a utilitzar-se amb finalitats molt més artístiques.

Els processos industrials del segle XIX van permetre produir ferro forjat en grans quantitats, amb l'objectiu d'utilitzar-lo per a la construcció de grans estructures d'arquitectura i d'enginyeria. Avui dia, la dificultat de treballar amb la fornal ha fet que l'ofici quedi relegat a usos decoratius dins de la construcció.

Vídeo i text del programa "Els últims artesans", produït l'any 2009 per Televisió de Catalunya i Karavan Films, i extrets de http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=54587&p_ex=artesans

Comentaris