Racons de Cervera: L'ESGLÉSIA DE SANT MAGÍ




Descripció tipològica.

La capella de Sant Magí de Cervera és un temple de petites dimensions i força modest pel que fa a la seva concepció. És una senzilla construcció d'una sola nau coberta amb tres trams de volta de canó amb llunetes i amb un cambril a la part posterior de l'altar major, d'acord amb el caràcter devocional del temple i de la imatge, tan venerada pels cerverins.

Com en la majoria d'aquestes obres hi ha un gran predomini del mur, amb les obertures estrictes per a un mínim de ventilació i amb massisses parets laterals. A l'exterior, l'aparell constructiu és força irregular, fet que queda dissimulat a la façana principal mitjançant l'arrebossat. Aquesta façana està culminada per un tester mixtil·lini, amb ondulacions còncaves resseguides per una bordura. Al centre de la cimera hi ha una estructura metàl·lica, a manera d'espadanya, que sosté una campaneta. Un òcul motllurat contribueix, a manera de rosassa, a il·luminar l'espai interior. La portada és senzilla, d'arc rebaixat amb una petita fornícula buida a la part superior.

Notícies històriques.

La modèstia del petit temple de Sant Magí no es correspon amb la immensa devoció que ha generat i genera encara la figura del sant de la Brufaganya.

Segons el llibre de comptes de l'administració de Sant Magí, el 5 de setembre de 1786, els veïns dels carrers anomenats de Sant Domènec i de la Vall (avui de Sant Magí) presentaren instància a l'Ajuntament, demanant-li que els concedís terreny en el pati del portal de la Vall per a edificar-hi la capella de Sant Magí. El 12 de desembre del mateix any, l'Ajuntament accedí a la súplica dels dits veïns i comissionà el regidor Marià Salat perquè intervingués en les obres d'edificació; el 26 de gener de 1787, els expressats veïns acudiren al bisbe de Solsona perquè els concedís permís per edificar i, finalment, el 22 d'abril del mateix any es posa la primera pedra de la capella. Com a testimoni d'aquesta insistència veïnal resta avui, a la llinda de la porta de la capella, la següent inscripció: "Per los devots de aquest barri és edificada (1790)".

(...)




Sant Magí (XVIIIème s.).

Erigée à côté de l'ancien portal de la Vall, il conserve l'image du Saint. Le 19 août on célèbre la fête de Sant Magí avec une procession dans laquelle on répartit de l'eau bénite transportée avec des ânes parés de buis.

Fitxa extreta del Catàleg de Béns Protegits del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Cervera. El text inicial pertany a'aquesta fitxa.
Text en francès extret del llibret 'Cervera. Route touristique. Guide général de la ville.', editat l'any 2003 per la Paeria de Cervera.

Imatge extreta de http://www.turismecervera.cat/presentacio2_1/_5G1ICS7tAW5__PeiCk6pwGPPYmZtFECsievHxvtUPwsDKaGupVFh6A
 

Comentaris

la Diablessa ha dit…
el santuari del nostre sant protector
Gora sant Magí!