Dues entitats de la Segarra adquireixen una moneda ibera amb el testimoni més antic del topònim de la comarca



JM.- La Fundació Jordi Cases i Llebot, conjuntament amb el Fòrum l’Espitllera, varen adquirir ahir dijous en una subhasta pública una moneda del segle III aC (tetartemorion) amb la llegenda escrita en alfabet iber SIKARA, origen més probable del topònim actual de la Segarra. L’adquisició, per import de 2950 euros, fou gràcies a una recollida de fons entre el patronat de la Fundació i les persones associades a l’Espitllera, subscripció que va aconseguir reunir un import molt superior al preu final d’adquisició de la peça.

Ara la peça serà lliurada als arqueòlegs i historiadors de les entitats perquè aprofundeixin en l’estudi de la moneda, que segons els experts obre un gran camp de descobriment, ja què, més enllà de la seva transcendència toponímica, el fet que sigui un estranyíssim exemplar de moneda divisora del dracma grec (anterior per tant a la romanització), que refereixi a una seca desconeguda i d’incerta localització, que presenti una iconografia sense paral·lels en cap altre exemplar de l’època o que fos trobada prop de Biosca, junt l’antiga via que comunicava Iesso (Guissona) amb Setelsis (Solsona) o que és una de les primeres monedes produides a Catalunya, permet esperar que la troballa obri un nou capítol en la investigació de la història antiga de la Segarra i, per extensió, de les terres de Lleida.



Alhora, els adquirents s’han compromès a obrir un diàleg amb els responsables museístics de la comarca perquè pugui ser exhibida i coneguda pel públic en general. Amb la seva acció, les entitats reivindiquen el paper actiu de la societat civil en el procés de recuperació i divulgació del patrimoni, al costat de les institucions públiques i, si cal –per motius financers, administratius o de previsió- anant més enllà.

Informació i imatges facilitades per Jaume Moya, jaumemoya@equipjuridic.com

Comentaris

Anònim ha dit…
Qui es el senyor del retrato?
jaume primer ha dit…
algun parent de la família
Anònim ha dit…
jo no sé qui és, però el que em sembla és que el quadre està una mica tort
Jo, que hi era (de fet, surto a la foto), us puc assegurar que vaig marxar amb el dubte de si l'home del retrat era el senyor Àureo o bé el senyor Calicó. Sigui qui sigui de tots dos, ben segur que va quedar ben content amb el calaix fet...
8 dioptries ha dit…
el de la foto no és el Fermí?
Fermí d'Ivorra ha dit…
Efectivament sóc jo. Vam anar a la subhasta el Giliet de Florejacs i jo. Va ser per a mi una experiència nova i el senyor del retrato ens mirava una mica tort, és veritat. També l'experiència d'adquirir una moneda com aquesta, que pot representar una fita important en la història de la comarca i, a més, fet des de la societat civil, impressiona.
Fermí d'Ivorra
el refranyer del Bruc ha dit…
felicitats per l'iniciativa! dues fites: aconseguir la moneda i de la manera en què s'ha fet, gens habitual en els temps que corren
Anònim ha dit…
Bona gent aquest parell, i el del rerato suposo que també!

Compromesos amb el país i amb la comarca, amb iniciativa, sense por de parlar de les coses que ens afecten i vivint als pobles del "cantó" de la capital que tant els ha abandonat i oblidat.

Mes gent com vosaltres fa falta en aquesta comarca. Endavant!