La Guàrdia Civil prohibeix un acte amb trabucaires




Ni la commemoració que feia la secció voltreganesa d'Òmnium a la Gleva ni els Reis de l'Orient són festes tradicionals. Amb aquest argument, la Subdelegació del Govern va prohibir que ahir a la tarda grups de trabucaires participessin en un acte a les Masies de Voltregà, en què s'havien de disparar salves de trabuc en honor dels 120 patriotes catalans assassinats a la Gleva per l'exèrcit d'ocupació borbònic l'any 1714. La decisió es basa en un informe de la Guàrdia Civil, en què es considera que els trabucs només es poden fer servir en festes tradicionals catalanes i, segons aquesta resolució, aquesta no ho és.

L'acte estava organitzat per Òmnium Cultural del Voltreganès i era la primera vegada que se celebrava. Finalment, la celebració es va fer i s'hi van reunir unes 500 persones però no es va tirar ni un sol tret. Segons el president dels Trabucaires de Catalunya, Antoni Moliné, l'acte va ser molt emotiu i van notar “un gran escalf de la gent”. Els trabucaires van explicar que la celebració va transcórrer amb total normalitat però no van poder disparar i es van limitar a desfilar. Els participants a l'acte –miquelets de Badalona i de València i trabucaires de Manresa i de Sant Julià de Ramis– no es van voler arriscar a sancions administratives, que poden arribar a ser molt dures. “No volem que arribi un cotxe de la Guàrdia Civil i ens confisquin el trabuc”, assegura Moliné.



La negativa va encendre els ànims del col·lectiu i Òmnium ja ha criticat durament la decisió de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Montserrat García Llovera. L'entitat catalanista explica que els actes de commemoració són una celebració i que la Guàrdia Civil no ha de decidir què és una festa tradicional catalana i què no. L'Ens de Comunicació Associativa, que agrupa 21 entitats federatives, també ha comunicat el seu malestar per la situació. “Aquesta decisió és d'una frivolitat punxant i mereix una consideració urgent, a causa bàsicament de la realitat de les nostres festes, catalanes, i la proximitat de les dates a celebrar-les”, assenyala el president de l'entitat, Antoni Carné. Aquesta no és la primera vegada que es prohibeix una actuació de trabucaires. Fa dos mesos, la Guàrdia Civil va prohibir a aquest col·lectiu un altre acte a Castellar del Riu (Berguedà) amb el patge reial. Els trabucaires es mostren molt desencantats amb la decisió de la Guàrdia Civil i no hi volen veure cap raó ideològica. “Confiem que tots aquests episodis siguin fruit del desconeixement”, explica Moliné. Els trabucaires ja han presentat al·legacions a la nova llei perquè consideren que “la Guàrdia Civil no ha de decidir el que és cultura i el que no ho és”, afirma Moliné. “Volem que ho facin els alcaldes”, insisteix. Els trabucaires opinen que els trabucs tenen una qualificació que no els pertoca. “Els trabucs només fan soroll”, argumenta el president.


Notícia d'Adela Genís extreta de http://www.elpunt.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/367086-la-guardia-civil-prohibeix-un-acte-amb-trabucaires.html

Imatge de l'acte realitzada per la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya.

Fotografia del tricorni de Guàrdia Civil extreta de http://jsmutxamel.blogspot.com/2010/11/la-guardia-civil.html

Comentaris

La Teiera ha dit…
La Guàrdia Civil decideix què són festes tradicionals.

Posted on 7 febrer 2011 by Salvador Palomar

Aquest cap de setmana ha estat notícia la prohibició per part de la Subdelegació del Govern espanyol de l’actuació de quatre colles de trabucaires a les Masies de Voltregà, amb l’argument que no es tractava d’una festa tradicional. «La decisió –transcric d’El Punt– es basa en un informe de la Guàrdia Civil, en què es considera que els trabucs només es poden fer servir en festes tradicionals catalanes i, segons aquesta resolució, aquesta no ho és.»

En el procés d’adaptació per part de l’Estat de la Directiva europea sobre comercialització de la pirotècnia, que va comportar l’aprovació del Reglamento de pirotecnia y cartuchería, ja va quedar prou clar que un dels grans problemes era la definició de quines són les festes de caire tradicional que s’havien de considerar a efectes de la normativa. Per aquesta raó, en el cas dels grups de foc –diables i bestiari festiu– és especialment important el decret de la Generalitat pel qual es consideren com a tradicionals totes les manifestacions festives d’aquests grups, fet que permet a tots els municipis on s’organitzen correfocs o altres festes amb ús tradicional de pirotècnia d’acollir-se a la resolució publicada al DOGC en el moment de demanar l’autorització de l’activitat. En el cas dels trabucaires, però, sembla que la cosa és més complicada i que, de moment, és la Guàrdia Civil –cos de reconeguda solvència quant a la interpretació del patrimoni etnològic– qui interpreta quan una celebració és tradicional o no.

Aquest cop es tractava de disparar salves de trabuc en honor dels 120 patriotes catalans assassinats a la Gleva per l’exèrcit d’ocupació borbònic l’any 1714. Evidentment, la prohibició no té cap interpretació política, com s’acostuma a dir en aquest país mesell. Veurem què passa quan alguna població programi, fora de la seva festa major, alguna activitat amb la participació de diables o de bestiari de foc reivindicant la independència del nostre país.
_______________________________________________
http://lateiera.wordpress.com/2011/02/07/la-guardia-civil-decideix-que-son-festes-tradicionals/
L'Ens de Comunicació Associativa ha dit…
La Guàrdia Civil decideix què és una festa tradicional a Catalunya.

Prohibeixen l’actuació dels Miquelets de Catalunya i Coordinadora de Trabucaires de Catalunya a la Festa Major de la Mare de Déu de la Gleva, de l'Ajuntament de Les Masies de Voltregà (Osona). L’Ens de Comunicació Associativa fa palès el seu malestar per aquest fets.

Les associacions Miquelets de Catalunya i Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, han rebut una denegació d'exhibició de salves de pólvora disparades amb trabucs després que s'hagués demanat la pertinent autorització administrativa a la Delegació del Govern espanyol a Catalunya, per poder actuar aquest diumenge a la commemoració dels fets de La Gleva de 1714.

La subdelegada del Govern espanyol a Barcelona, Montserrat Garcia Llovera, ha emès un comunicat on es desprèn que segons el reglament d'armes és la "subdelegada" qui ho autoritza, però es basa en l’informe d'un funcionari -un número de la benemérita-, que decideix en base a l'article 107 del Real Decret 137/1993, de 29 de gener pel que s'aprova el reglament d'armes que permet la possibilitat d'utilització d'armes d'avantcarga en llocs públics en casos de festes tradicionals. El més greu és que l'article 107 no defineix, el què es considera "festejo tradicional" i què no. Per tant, la subdelegada del Govern espanyol es refia del criteri d'un Guàrdia Civil per decidir què és una festa tradicional a Catalunya i què no.

L’Ens de Comunicació Associativa, una confederació que agrupa 21 entitats federatives, entre elles la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, fa palès el seu malestar per aquesta determinació del departament d’intervenció d’armes i explosius feta amb “una frivolitat punxant i que mereix una consideració urgent, degut bàsicament a la realitat de les nostres festes, catalanes, i a la proximitat de les dates a celebrar-les”, assenyala el president de l’entitat Antoni Carné.

El més greu és que no es un fet aïllat, el problema començà el 10 de desembre quan es va prohibir l’actuació de la Colla de Trabucaires de Castellar del Riu per l’informe del “comandante” de la Guardia Civil, de la caserna de Sant Andreu de la Barca, el qual manifestà amb fatxenderia que festes tradicionals catalanes com l’arribada del Patge i dels Reis d’Orient no son “festes tradicionals”.

El sol fet de què grups de cultura tradicional com els Miquelets i els Trabucaires, ja és de per sí una expressió cultural tradicional i hauria de garantir l’autorització. A més, els actes de commemoració, s’emmarquen entorn al Santuari de la Mare de Déu de La Gleva, on van ser assassinats 120 soldats austriacistes a traïció pels borbònics després d’haver-se rendit.

La Festa Major de la Mare de Déu de la Gleva, està inventariada i avalada per l'Ajuntament de Les Masies de Voltregà (Osona) al voltant de la festivitat de les “marededéu trobades", quan el santuari de la Gleva celebra la Festa major. Es tracta, de tot un seguit d’activitats festives i, també, religioses que se celebren a tota la barriada propera al santuari i que pertany al municipi de les Masies de Voltregà. El santuari és un temple religiós que conté la imatge mariana que va ser batejada com a patrona de la Plana de Vic, la Mare de Déu de la Gleva.

Article 107 del Reglament d’Armes

“(...Las armas largas y cortas de avancarga y las demás armas de fuego antiguas o históricas, sus reproducciones y asimiladas, susceptibles de hacer fuego, y las de sistema Flobert, salvo en los casos de festejos tradicionales -en los que, previa autorización del Delegado o Subdelegado del Gobierno, se podrán utilizar en lugares públicos únicamente con pólvora-, se utilizarán exclusivamente en campos, galerías o polígonos de tiro de concurso ...)”.
_______________________________________________________
http://www.ensdecomunicacio.cat/noticia/la-guardia-civil-decideix-que-es-una-festa-tradicional-catalunya
algú ho havia de dir! ha dit…
Perdoneu però això es culpa dels Catalans i només nostra!

Si tinguéssim les idees clares i un govern contundent, i que parlés de tu a tu amb el govern del país del cantó, un altre gall cantaria. Ja no dic que siguem plenament un país!

Jo no m'imagino la guàrdia civil no deixant encendre una mascletà perquè sobrepassa el nivell de soroll permès, a València, per dir algun exemple.

Som un poble poruc i conformista i encara ens queixem!! Tenim el que ens mereixem perquè volem.

Calamunda
Anònim ha dit…
Els picolos fan la seva feina. I no és que els vulgui defensar. El problema són les lleis espanyoles.