Innocentada · La cultura popular catalana extrema la seguretat davant el perill jihadista
Segons les darreres publicacions del portal Wikileaks, el perill d’un atac jihadista al nostre país és imminent, i per tant, és necessari extremar al màxim les mesures de seguretat.
La cultura popular no és una excepció, i per aquest motiu, a proposta del Ministerio del Interior del govern de Madrid, i donat el fet que molts elements festius del nostre país com gegants, capgrossos, dracs i altres bèsties són portats per persones que no és possible identificar amb suficient claredat per raó d’estar darrera una reixeta o d’una obertura amb visibilitat reduïda, la Generalitat es veurà obligada a aprovar en properes dates, tot seguint l’exemple de diversos ajuntaments catalans, una llei que regula les normes que per raons de seguretat hauran de seguir a partir d’ara els portadors o portadores d’elements festius o similars.
La normativa, que entrarà en vigor el proper 29 de febrer de 2011, distingueix tres casos:
Pel que fa als GEGANTS, una possibilitat és eliminar la part de baix del vestit, anomenada popularment com a “faldilles”, i deixar al descobert la figura del portador. En el cas d’aquelles colles que no es decantin per aquesta opció, hi haurà de figurar obligatòriament en el cos del gegant, en lloc destacat, i a disposició de l’autoritat competent en tot moment, la següent documentació: una fotocòpia del DNI, carnet de conduir o passaport del portador, el certificat d’arrelament en el cas de tractar-se una persona immigrada, i el certificat del nivell C de català, aquest darrer per a tots els casos. En el cas de GEGANTONS, portats per menors d’edat, a més, caldrà que hi figuri l’autorització paterna o materna.
En el cas dels CAPGROSSOS, l’opció proposada és portar el cap a les mans. En el cas de les colles que no s’acullin a la proposta ministerial, la boca del personatge representat haurà de ser lo suficientment gran de manera que permeti veure sense dificultat la totalitat del cap del portador, d’orella a orella –en el cas que les conservi les dues- i de la coroneta a la barbeta, establint-se per a tot el territori nacional unes mides mínimes de l’obertura frontal del capgròs.
Finalment, en el cas del BESTIARI FESTIU -àligues, dracs, cuques i similars-, la llei preveu que tots aquests elements festius hauran d’incorporar rodes en la seva part inferior pel seu desplaçament –ja sigui a tracció personal, animal o motora–, eliminant-se la possibilitat de què els portadors es puguin situar sota la carcassa zoomòrfica, que haurà de ser totalment massissa en la seva part interior. Les bèsties existents en l’actualitat tindran de termini fins a l’1 de juny de 2011 per adaptar-se a la normativa, que consistirà amb un reompliment de la figura amb un compost d'escuma de poliuretà, procés que haurà de ser realitzat per una empresa especialitzada.
Els portadors i portadores, en cap dels tres casos anteriors, podran portar barba, posar-se ulleres de sol o anar maquillats durant les actuacions, donat que aquest fet dificulta enormement la seva identificació.
Finalment, queda especialment prohibida per la seva perillositat extrema l’entrada en qualsevol mena de dependència municipal de capgrossos i gegants amb noms prou significatius com el Moro, en Robafaves, la Pàjara, el Camell, la Negrita, el Mocós..., tots ells amb antecedents policials.
Fonts de diversos partits polítics han aplaudit la implantació de la nova normativa, donat que a més de millorar la seguretat del nostre país, “aquestes accions asseguren la pervivència de la nostra raça i de les nostres tradicions” –ha assegurat un senyor molt amable amb un cucurutxo al cap i una torxa a les mans que no s'ha volgut identificar-.
Els sindicats de diables i de geganters i el gremi de portadors de bestiari popular i festiu ja han mostrat la seva preocupació i perplexitat davant les mesures preses, i no descarten futures mobilitzacions.
Segons les fonts consultades, el Ministerio del Interior està elaborant en aquest moment un reglament propi per les festes de Carnaval i les processons de Setmana Santa, i no es descarta que properament estengui aquesta normativa a les diferents representacions dels Pastorets i de la Passió i a tots els pessebres vivents de Catalunya.
Comentaris
Crec que també s'hauria de portar a examen el mateixos diables, ja que a la majoria (entre mocadors, caputxa, ulleres, etc...) no se'ls pot identificar. Crec que el mes políticament correcte seria instaurar el correfoc nudista com el de Sant Llorenç del Penedès.