Racons de Cervera: LA PLAÇA DEL FOSSAR




Des del balcó de la plaça del Fossar veiem els petits turons que formen el paisatge de la Segarra i que ens parlen de l'origen dels assentaments medievals d'aquesta zona. Aprofitant aquestes elevacions del terreny, es van bastir unes primeres torres de guaita que controlaven els camins. Si mirem davant, al sud, podrem veure la torre del castell de Granyena i a la nostra dreta, on ara hi ha els pins, l'espai que ocupava el castell de Cervera.

Aquesta plaça era un cementiri de l'església de Santa Maria i des d'ací podem apreciar les diferents etapes constructives del temple. Destaca la portalada de Sant Martí del segle XIII amb arquivoltes (motllures que emmarquen l'arc) a l'estil de les de la Seu de Lleida. En el timpà hi ha la representació del sant partint la seva capa amb un pobre.

La construcció que queda a sol ixent és la capella dels Dolors, edificada el segle XVIII, d'una sola nau i falsa cúpula. L'interior va ser destruït arran de la Guerra Civil espanyola.

Fossar Square.

From the balcony of the Plaça del Fossar (the ancient cemetery), you can see the little hills that form the characteristic landscape of La Segarra. Straight ahead, towards the south, is the tower of the Granyena castle, and to the right is where the Castle of Cervera once stood. An interesting feature of the Plaça del Fossar is the Romanesque Sant Martí door (13th century), whose tympanum bears the saint's image. Leaning against the Church of Santa Maria is a Neo-Classical chapel, the Capella dels Dolors (18th century).

Plaça del Fossar.

Depuis le balcon de la plaça del Fossar (ancien cimetière), nous voyons les petites collines qui forment les paysage caractéristique de la Segarra. Si nous regardons en avant, en direction du sud, nous voyons la tour du Château de Granyena, et à notre droite nous pouvons voir l'espace qu'occupait le Castell de Cervera (Château de Cervera). Dans cette place se détache le portail roman de Sant Martí (XIIIème s.), avec l'image du saint représentée sur le tympan. Attenant à l'église de Santa Maria nous trouvons la chapelle des Dolors (XVIIIème s.), de style néoclassique.


Text extret del llibret 'Cervera. Ruta turística.', editat l'any 2002 per la Paeria de Cervera.

Imatge de Carquinyol, a http://www.flickr.com/photos/carquinyol/131512965/sizes/l/

Comentaris

Volem veure l'arma ha dit…
Que buida en aquesta fotografia... Dijous gras es mes plena de gom a gom
cerverí de cervera ha dit…
Per mi,el millor racó de Cervera.
Quin paisatge que es veu,aquests dies,amb el camps totalment verds,i autentic mar de color verd!
Calamunda ha dit…
des d'aquí veurem com el canvi climàtic, ompla l'horitzó d'aigua i el somni es farà realitat.