Llibres: 'LA PATUM DE BERGA. PARTITURES PER A BANDA DE LA COBLA CIUTAT DE BERGA', de Sergi Cuenca i Pep Moneo


El proper 15 de maig, el dissabte abans de la sortida del Tabal, presentarem l’edició del joc complet de les partitures per a Banda que la Cobla Ciutat de Berga toca durant les festes de La Patum.

Creiem que l’esdeveniment és important. Per primera vegada a la història s’han revisat totes les partitures que realment es toquen a la plaça i pels carrers de Berga durant La Patum.

Aquest material es publica dins la col·lecció “Calaix de Solfa” de l’editorial Dinsic, en coedició de la mateixa editorial, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Berga. S’editen tant la partitura com les particel·les, acompanyades de fotografies del Quim Castilla i de textos de l’Albert Rumbo, el Sergi Cuenca, l’Anna Vila, el Robert Agustina, el Pep i el Màrius Moneo i el Joan Sala, que expliquen tant històricament com musicalment l’origen de les peces i els arranjaments i el seu paper durant la festa berguedana per excel·lència.

El fet que la totalitat de la música de La Patum estigui editada i registrada vol dir que, a partir d’ara, les peces que es toquen arreu de Catalunya -i fins i tot a fora- estaran degudament identificades i els seus autors podran ésser coneguts i reconeguts.

Així mateix, l’Ajuntament de Berga podrà utilitzar aquests arranjaments amb total llibertat i legalitat, donat que tant el Sergi Cuenca com els hereus de Ricard Cuadra renuncien expressament a cobrar drets per a les interpretacions a Berga.

Entre els arranjaments editats hi ha els que Ricard Cuadra va fer pel concert de música oblidada de La Patum de l’any 1993, que inclouen, a més de música popular, La Patumaire de Lluís Sellart, El Gegant Vell de Jaume Sala i el ball de Gegants Corpus de 1927, de Mn. Marià Miró.

També s’editen l’arranjament del Ball de l’Àliga de Joan Baptista Lambert i La Marxa de La Patum, d’aquest mateix autor. La resta de peces, fins a 30, han estat revisades per en Sergi Cuenca, a partir de les versions que ell mateix en feu per a la Cobla Ciutat de Berga l’any 2001, i que es van enregistrar al disc “Tota la música de La Patum”, editat per Discmedi. Aquests arranjaments han estat tocats, tant per la Cobla Ciutat de Berga com per La Banda de l’Escola Municipal de Música, des de l’any 2001 fins al present, per tant la seva funcionalitat a la plaça i pels carrers de Berga està més que provada.

Els arranjaments de Sergi Cuenca inclouen les tres peces històriques de Joaquim Serra i Farriols, Quimserra, que, juntament amb el Ball de l’Àliga, identifiquen La Patum arreu: Els Turcs i Cavallets, Els Nans Nous i Els Plens. També s’han revisat Les Maces, de Joan Trullàs, L’Himne de Berga, de Jaume Biscarri i tota la música popular o d’autor anònim que conforma el corpus de la música patumaire, els balls de Nans i Gegants, els Tirabols i l’Ella s’ho pensa.

Esperem que la importància d’aquesta publicació rebrà la valoració que es mereix.

Pep Moneo, Sergi Cuenca i La Cobla Ciutat de Berga

Visca Berga, Visca la Patum i Visca Catalunya Lliure!

Extret de http://bloc.regio7.cat/pldelesfonts/2010/04/26/s%E2%80%99acosta-la-patum-i-som-hi/

Comentaris