La restauradora de la Patum, en desacord amb els criteris de treball, força la renovació


El Patronat de la Patum ha obert un concurs públic per escollir nou restaurador per a les comparses de la festa berguedana, després que hi hagués disparitat de criteri entre la que fins ara n'era la restauradora i l'equip d'artesania que també es fa càrrec de les reparacions i el manteniment de la imatgeria.

L'ens, doncs, no ha renovat enguany el contracte a Violant Bonet, llicenciada en Belles Arts, que era l'encarregada de restaurar els entremesos patumaires des de l'any 2005. A Bonet se li havia adjudicat la plaça fa cinc anys, però el contracte se li renovava de Patum a Patum. "Cada any després de la festa, el patronat decidia sobre la continuïtat de la restauradora, tenint en compte el seu propi informe tècnic i la valoració de caps de colla, i resta de membres de l'ens". Ho explica Jaume Vima, regidor de Patum, que detalla que "en aquesta ocasió, per una majoria de vots, va decidir-se obrir el concurs, en què de totes maneres l'actual restauradora tenia les portes obertes".

El motiu de la decisió seria la incompatibilitat expressada en un informe per la mateixa Violant Bonet, entre ella i l'equip d'artesans que també es fa càrrec de les comparses. Es tracta d'una família d'artesans de la ciutat, Artesania Camps, que des de fa tres generacions reparen els diferents elements del Corpus berguedà. "La feina que feia com a restauradora ja havia estat valorada positivament des de l'Ajuntament en ocasions anteriors, però enguany ha estat aquesta incompatibilitat el que, després de diverses reunions, ha acabat desembocant en l'obertura d'un nou concurs", explica Jaume Vima, que afegeix que "de moment s'estan rebent candidatures, ja que finalment la licitació es tanca divendres, i un cop feta l'adjudicació, es començarà a treballar per tenir les figures llestes per Patum, que enguany és del 2 al 6 de juny". Vima destaca que "no hi ha cap problema de calendari, ja que es va sobre el previst, perquè el moment adient per fer la repassada a les comparses sol ser abans de la festa, quan la Casa de la Patum, on s'exposen els elements, es tanca uns dies".

Els requisits que es demanen per presentar-se al concurs són tenir la llicenciatura en Belles Arts, presentar una memòria de l'estat actual de les comparses i fer una valoració econòmica del cost de la restauració. Com fins ara, el contracte s'anirà renovant de Patum a Patum, o bé es tornarà a convocar la plaça.

L'Ajuntament de Berga té previst també que, en el proper ple del Patronat de la Patum, s'estudiï l'aprovació d'un protocol "estricte" de restauració de comparses, perquè les decisions que es prenguin siguin consensuades i la informació arribi a les diferents persones que actuen sobre les comparses, "incloent-hi el cap de colla al qual correspongui l'element sobre el qual es preveu una actuació".

Jaume Vima defensa que "hi ha moltes persones que fan Patum, però, durant l'any, hi ha un petit equip que s'encarrega de les comparses, i que està en contacte amb el consistori; que són la persona encarregada dels vestits, restaurador i fusters, i és important que hi hagi sintonia".

El Patronat de la Patum preveu fer públic el nom del nou restaurador o de l'equip de persones a les quals s'adjudiqui aquesta tasca el proper mes d'abril, i serà després de Patum quan se'n valorarà el treball i la continuïtat.

Notícia extreta de http://www.regio7.cat/bergueda/2010/03/17/restauradora-patum-desacord-criteris-treball-forca-renovacio/74212.html

Imatge extreta de http://static.panoramio.com/photos/original/7243307.jpg

Comentaris

astarot junior ha dit…
Que te la carrera de belles arts,el Xavi Badia?