La primavera




Estació de l'any, entre l'hivern i l'estiu, que a l'hemisferi nord comença el 21 de març (equinocci de primavera) i acaba el 21 de juny (solstici d'estiu), i a l'hemisferi sud comença el 23 de setembre i acaba el 21 de desembre.

Ha estat representada iconogràficament amb els treballs del camp que li són propis, durant l'edat mitjana, el Renaixament i el Barroc o amb al·legories com la Primavera d'A. Viladomat (Museu d'Art de Catalunya, Barcelona). També mitjançant la figura de la deessa Flora, com és el cas del fresc de Stabia que es conserva al Museo e Gallerie Nazionali di Capodimonte de Nàpols, o mitjançant una figura femenina amb flors: Primavera de C. Lorenzale (palau de la Virreina, Barcelona).

L'obra més important sobre aquest tema és la Primavera de Sandro Botticelli -a la imatge-, oli sobre taula de 3,14 T 2,03 m, conservat a la Galleria degli Uffizi, de Florència, que pintà (entre el 1477 i el 1478) per a Lorenzo de Pierfrancesco de Mèdici. Obra molt hermètica, ha estat interpretada de maneres molt diferents; la teoria més acceptada és la de Warburg, segons el qual el tema es desenrotlla de dreta a esquerra de la composició i representa Zèfir perseguint Flora, que, posseïda per aquell, esdevé la Primavera; al centre, Venus, i a l'altre costat les Tres Gràcies i Mercuri.

Imatge extreta de http://leteocultura.blogspot.com/2008/03/la-primavera.html

Text extret de http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0134522&BATE=primavera

Comentaris