Festes i pirotècnia: per Sant Jordi, el “Reglamento”




Reproduïm sota aquestes ratlles el text de Ramon Fontdevila amb el mateix títol aparegut el passat 26 de març al bloc "Tomba que gira", editat pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana:

"Ja hi ha un calendari final per veure com es concreta la Transposició de la Directiva Europea sobre productes pirotècnics al mercat. O, si més no, en té tota l’aparença. Des del Ministerio de Indústria ens assabenten que el Projecte de Reial decret pel qual s’aprovarà el “Reglamento de artículos pirotécnicos y cartuchería” ja ha estat enviat al Consell d’Estat. Com que finalment no s’ha emprat un procediment d’urgència, ara el Consell d’Estat disposa fins el 23 d’abril per respondre. Ras i curt, que per Sant Jordi hauríem de tenir “Reglamento” o, pel cap baix, l’haurien de tenir informat al Ministerio per dur-lo al consell de munistres qui, al seu torn, l’ha d’aprovar i dur-lo a Brusel·les… a primers de maig? Anar gaire més enllà és, francament, del tot indesitjable…

I amb el “Reglamento”, què? Doncs en primer lloc caldrà llegir-lo detingudament. Tots aquells que hi hem participat d’una manera o altra (institucions, federacions d’entitats, empreses del sector…) en tenim una visió fragmentària i força rumors sobre com poden quedar les nostres al·legacions. Per això, ahir vespre, es va tornar a reunir el grup de treball de la Comissió Mixta pel tema de festes i pirotècnia. Aquest grup de treball ja té més d’un any de vida i agrupa a la mateixa taula els Departaments de Cultura i Mitjans de Comunicació i el d’Interior amb les associacions municipalistes (ACM i FMC), les federacions d’entitats (Diables, diables centenaris, bestiari) i encara representants dels empresaris catalans del sector. Tots plegats vam valorar aquest calendari per allò que té de bo: disposarem finalment del text normatiu i podrem començar a treballar-lo en ferm. És clar que algunes veus pronostiquen força conflictes (competencials, especialment, tal i com ja vam denunciar la passada tardor). Però principalment allò que ara convé és preparar el desplegament d’aquells requeriments que sabem del cert que hi seran presents: d’una banda, la formació de ciutadans reconeguts com a experts que participen de les manifestacions festives amb pirotècnia. De l’altra, el seguiment amb els ajuntaments de les noves pautes que el text pugui contenir. I de manera immediata, si això va com ha d’anar, de l’elaboració d’una disposició normativa per Catalunya que prevegi com són aquestes festes “culturals, tradicionals o religioses” que s’acullen a l’excepcionalitat de la norma. No res, que se’ns gira (més) feina. I feina per tots. Al capdavall, també ahir matí el Consell de Cultura Popular es reunia i, a més a més d’avançar en el catàleg del Patrimoni Festiu, s’imposava redactar el concepte genèric d’aquestes festes amb pirotècnia. Doncs endavant. Pot ser llarg, però després de tres anys batallant, sembla que podem tenir aviat els primers resultats…"



Comentaris

l'expert ha dit…
Sembla que finalment arriba la temuda llei del foc! Tots a fer cursets!
la Trinca ha dit…
el que fa por és això de l'excepcionalitat de la norma, qui no passarà el casting i se n'anirà fora?
La Norma ha dit…
Doncs jo penso que fa falta aplicar una normativa on ens facin passar a tots uns mínims de seguretat i el qui no ho compleixi a fer teatre a Tàrrega.
Lo Carranquer ha dit…
Ja hi ha un calendari final per veure com es concreta la Transposició de la Directiva Europea sobre productes pirotècnics al mercat......................................................

El Projecte de Reial decret pel qual s’aprovarà el "Reglamento de artículos pirotécnicos y cartuchería" ja ha estat enviat al Consell d’Estat, que disposa fins el 23 d’abril per respondre.

El grup de treball de la Comissió Mixta pel tema de festes i pirotècnia format per representants dels Departaments de Cultura i Mitjans de Comunicació i d’Interior, associacions municipalistes (ACM i FMC), federacions d’entitats (Diables, diables centenaris, bestiari) i representants dels empresaris catalans del sector, va valorar positivament aquest calendari en la seva reunió de dijous passat perquè es disposarà finalment del text normatiu i es podrà començar a treballar en ferm.

Caldrà preparar la formació de ciutadans reconeguts com a experts que participen de les manifestacions festives amb pirotècnia i el seguiment amb els ajuntaments de les noves pautes que el text pugui contenir. I de manera immediata, elaborar una disposició normativa per Catalunya que prevegi com són aquestes festes “culturals, tradicionals o religioses” que s’acullen a l’excepcionalitat de la norma. El Consell de Cultura Popular es va reunir la setmana passada i es va imposar redactar el concepte genèric d’aquestes festes amb pirotècnia.

________________________________________________
http://www20.gencat.cat/portal/site/CulturaDepartament/menuitem.4f810f50a62de38a5a2a63a7b0c0e1a0/?vgnextoid=0453d9d7d6b8b010VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=0453d9d7d6b8b010VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=9a3dbd2e1d8b7210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD