ELS VENTS DE CERVERA, segons Agustí Castellà Roca: i II. La Tramuntana, la Morella, el Berguedà, el Pallarès i el Segarró




Extret del llibre 'Històries de Cervera, I', editat l'any 1989 per Virgili & Pagès, i escrit per Agustí Castellà i Roca, número 10 de la Sèrie Nova de la col·lecció Biblioteca de Cervera i la Segarra, dirigida per Ramon Turull, pàgines 75-77.


"Els altres vents que ja bufen més de tant en tant, també tenen la seva importància i motiven les seves incidències.

Hi ha la Tramuntana. Vent molt fred i sec, baixa del Nord i sortosament a Cervera no hi arriba gaire sovint, doncs a causa de la seva fredor i violència, quan la durada és d'uns quants dies, fa prous estralls a la pagesia. Hom diu que "la Tramuntana porta la cua molla", cal dir que després de la Tramuntana, plou; n'hi ha d'altres, entesos en la qüestió, que diuen que "la Tramuntana només dura tres dies, i si passa, en dura sis".

No es pot parlar de Tramuntana sense referir-se a la Morella. Gairebé sempre es pot dir que són companys de viatge. "Al matí Morella i a la tarda Tramuntana". La Morella és també un vent molt fred i sec, ve del costat de la població de Morella (Castelló), del SO. Quan bufen aquests dos vents, degut a llur sequedat i violència moltes vegades, deixen el cel net de tota mena de núvols i boires i el sol pot brillar, si no amb calor, almenys amb claredat i amb una mica d'escalforeta també. Doncs bé, quan fa Tramuntana, que ve del nord, encara es pot trobar algun solell arrecerat on es pot prendre el sol sense tocar-hi gens el vent, mentre que quan fa Morella, que ve del costat del sol, SO, no es troba cap mena de recer. "Morella, no et fiïs d'ella".

Hi ha 2 vents que vénen de contrades gairebé oposades, i que tenen quasi les mateixes característiques. L'un és el vent Berguedà, que ve de la banda de Berga, del NE, i l'altre és el vent "Pallars" o "Pallarès", que ve del costat del Pallars, NO. Ambdós són uns vents humits i fresquets, sempre aixequen nuvolades, encara que poques vegades porten pluja. Ja ho diuen les dites: "vent Berguedà, ni plou, ni se n'està", "vent Pallarès, ni plou, ni s'aclareix".

I per acabar anem a parlar del vent que ha l'apel·latiu de la comarca: el Segarró. És un vent molt fred i a més humit. Baixa de l'alta Segarra (Sant Guim, la Panadella...) i només bufa a les matinades i dies següents als que ha bufat el vent Seré molt fred. Sense cap mena de dubte és el vent més advers i nociu per a l'agricultura. És el vent que porta les blancors i gelades a la primavera i molt malsà per a les flors dels fruiters, especialment per als ametllers de la comarca.

Resumint, els vents de Cervera són 8:
  • Vent Seré; vent sec i sa, ve de ponent, molt freqüent.
  • Marinada alta; humit i sec, ve de llevant, SE, sovinteja.
  • Marinada baixa; humit i fresc, de migjorn, també freqüent.
  • Tramuntana; sec i fred, del nord, poc sovint.
  • Morella; sec i fred, del SO, igual que la Tramuntana.
  • Berguedà; humit, del NE, poques vegades.
  • Pallars o Pallarès; humit, del NO, també poques vegades.
  • Segarró; humit i fred, de llevant, prou sovint al març i l'abril."

Imatge: Carles Tarsà, a http://desdelasegarra.blogspot.com/2009/01/penjant-d-fil.html

Comentaris

Anònim ha dit…
de quan és la foto? per tombar els pals de la llum ha de fer vent...
És del dia de la gran ventada, quan es va tombar l'estadi de beisbol? causant víctimes mortals.
joan matiner ha dit…
fa poc va sortir un llibre que també parla dels vents i del temps a la Segarra
la boira ha dit…
el que és una pena és no tenir càmera de tv3 a Cervera, no sé pas si algun dia la veurem