Neix a Cervera l'Associació "Les Completes de Cervera"




Com a Associació Cultural sense ànim de lucre neix l'Associació "Les Completes de Cervera". Amb aquesta entitat volem aglutinar tot el suport social que aplega la tradició de Les Completes, sigui per devoció religiosa, per una motivació musical i melòmana, o així com dels qui s'ho senten seu en tant que tradició popular i ciutadana. A tots ens adrecem.

Creiem que Les Completes han estat des de sempre una expressió popular, i sens dubte seguiran existint mentre no manqui aquest suport social, i aquesta voluntat de cerverins i forans de participar de la festa, sigui escoltant, cantant o tocant any rere any Les Completes. Ben cert, la millor garantia de futur per a Les Completes és una combinació entre la màxima qualitat musical possible i el més ampli suport ciutadà.

El Patronat ha donat una major representació institucional (Parròquia i Paeria) i associativa (entitats musicals), i una millor base per a la garantia econòmica. Però també creiem que és imprescindible la col·laboració popular i el compromís individual de tothom a qui li agrada sentir cada febrer Les Completes. Cal conscienciar-nos que tots podem ajudar a mantenir la tradició, des de diverses posicions i en diferents mesures. I preferim una multitud de petites aportacions de gent que sent i valora la festa, que una gran subvenció amb la qual no sabem quan hi podem comptar...

L'Associació serà l'encarregada de l'organització musical de Les Completes, i ajudarà a agilitzar i facilitar els aspectes tècnics. Però a més de la interpretació anual, tenim molts projectes paral·lels, com l'enregistrament en cd de l'obra, la culminació de l'edició de les parts orquestrals, l'elaboració de material pedagògic, una recopilació històrico-fotogràfica de la tradició, etc. No cal dir que de totes les activitats de l'Associació, els socis en gaudiran amb condicions preferents. Igualment, podran participar de les assemblees i formar part de les juntes successives, seguint el seu funcionament netament democràtic.

Per tant us animem a participar de Les Completes i us oferim l'oportunitat de col·laborar-hi fent-vos socis de l'Associació. Quants més serem, més gran i esplèndida farem aquesta festa, de la qual tant orgullosos ens sentim els cerverins, i que tant admiren els de fora.

Podeu entrar a visualitzar la seva pàgina web on hi ha un detallat relat -obra de Ramon M. Xuclà i Comas- del "miracle" de la Vera Creu:

"El Prodigi i la Festa"

Corria l’any de 1527. L’emperador d’Alemanya i Rei d’Espanya Carles V, com a aliat de la República de Venècia, tenia una guerra amb el Papa Climent VII. Els soldats de l’emperador, sota les ordres del príncep Filibert d’Orange, van saquejar la ciutat de Roma.


Un soldat del Tarròs que militava en aquell exèrcit de l’emperador, prengué un Lignum Crucis (un tros de la Vera Creu), que guardà fins que, un cop llicenciat, tornà a Espanya. Quan es trobà a Catalunya, concretament a la vila de Martorell, morí. En aquella ciutat el soldat en qüestió fou assistit a l’hospital pel sacerdot de Cervera mossèn Jaume Albesa, que era vicari de la ciutat de Martorell. Consta que el mossèn Jaume Albesa, un cop a la ciutat de Cervera, custodià el Lignum Crucis en el seu poder, guardant-lo, en primer lloc, a l’ermita de Sant Armengol i mes tard, a l’armari de la capella de Sant Nicolau de la parròquia, essent a l’altar d’aquesta capella on va passar després el fet prodigiós de la petició d’una partícula del Lignum Crucis per part del rector del Tarròs, mossèn Joan Mongay.

Efectivament, després de moltes i continuades súpliques, es va acordar accedir a la petició de l'esmentat rector, de tal manera que es va procedir a l'acte de partir el Lignum Crucis, acte que fou revestit de tota solemnitat i que va tenir lloc el dia 6 de febrer de l'any 1540, prèvia la preceptiva autorització dels molts Reverends de la Confraria de Sant Nicolau. Els assistents a l'acte referit van ser les següents persones...

També a la pàgina web us podeu donar d'alta a l'associació i/o ajudar econòmicament aquesta tradició tant nostrada, i podeu llegir l'origen de les Completes:

"Història d’una partitura esdevinguda tradició"


Les popularment conegudes Completes són en realitat una composició sobre textos d’una altra oració del dia: les Maitines. Concretament de l’últim Responsori de cada Nocturn de les Maitines del dia de l’Exaltació de la Creu (14 de setembre), segons el breviari romà d’abans del Concili Vaticà II. El canvi de nom es deu, sens dubte, a l’habitual interpretació de l’obra a la tarda, horari de l’oració de les Completes. El fet d’avançar el rés de les Maitines d’un dia festiu (6 de febrer) a la tarda de la vigília, sembla ser que era una llicència habitual per tal de donar llibertat horària als capellans en un matí festiu. Troballes recents demostren que també altres Responsoris i Versos foren musicats, per bé que no van traspassar la història i no passaren a formar part de la tradició anual. Concretament, a l’AHC d’Igualada es conserva íntegre el primer Responsori del segon Nocturn, i alguna pàgina del segon Responsori del mateix Nocturn. Constant Salvador Vidal com a autor del primer i Joan Pont del segon, hem de suposar que la coautoria de l’obra consistí en la repartició de les diferents parts, tot i desconèixer quines parts de les Completes actuals corresponen a cadascú....


Recomanem també la lectura de l'article 'Els documents fundacionals de les completes del Santíssim Misteri de Cervera', del professor Josep M. Llobet i Portella.




Text i imatges extretes de http://lescompletes.decervera.org

Informació facilitada per la Regidoria de Cultura cultura@cerverapaeria.cat

Comentaris

joan matiner ha dit…
tot sigui per millorar!