Les autèntiques vegueries!

Tot i que jo penso que això dels Reis Mags és la gran mentida de la religió catòlica, es veu que han passat per casa meva i m'han deixat un regal. Deuen voler jugar amb la meva innocència de nen?

Tant fa, el regal m'ha fet molta, però que molta il·lusió, i com que ara que s'acaben aquests dies de falsedat i tonteries diverses, jo vull compartir amb tots vosaltres aquest bé tant preuat i que puguem gaudir tots d'aquesta meravella.

Si us plau, que algú el faci arribar al govern, i que les coses es quedin com estaven!



Es tracta de la divisió en vegueries feta pel rei Pere III el Cerimoniós justament a Cervera, l'any 1359.

LA SEGARRA HA DE TENIR UNA VEGUERIA PRÒPIA O ESTAR A LA VEGUERIA CENTRAL.

La imatge ha estat trobada per mitjà del cercador EURECA, i el dibuix és propietat de l'Institut Cartogràfic de Catalunya.

Nota: Si busqueu al cercador Eureca el terme "Ciutat de Cervera" trobareu més d'una gran perla.

Comentaris

Segarrenc ha dit…
Penso que tot això de les vegueries sols es per motius electorals, més repartiment d'ascons per barcelona i per cargar-se les diputacions.
Estaria bé saber els pros i els contres de tot aquest canvi.
Algú pot aclarir-ho?
Gràcies
el cris ha dit…
Quina troballa Llopi!estic totalment d'acord amb tu,de fet jo ja fa temps que ho dic(i també ho escric)que a falta de una vegueria de la Segarra,tindriam d'estar a la vegueria de la Catalunya central,jo personalment no m'he sentit ni em sento lleidatà,ni de ponent.
A més,només cal veure el mapa de Catalunya per veure que geograficament som al centre de Catalunya!
Segarreta ha dit…
Els companys de l'Alta Segarra ja es mouen! Perquè no reclamem nosaltres!
Que passarà amb la Baixa Segarra?

L´Alta Segarra reclama ser una comarca per pertànyer a la vegueria Catalunya central

Ho podeu llegir a Regió 7:

http://www.regio7.cat/economia/2010/01/08/lalta-segarra-reclama-comarca-pertanyer-vegueria-catalunya-central/62615.html
ho haveu vist? ha dit…
L´Alta Segarra reclama ser una comarca per pertànyer a la vegueria Catalunya central.

F.V.IGUALADA

Els municipis que pertanyen a la Mancomunitat Intermunicipal Segarrenca han acordat fer un manifest de consens en el qual es reclami la creació de la comarca de l'Alta Segarra i la seva adscripció a la Catalunya central.

El manifest serà aprovat pel ple municipal de cada Ajuntament. Calaf, Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós, els Prats de Rei, Pujalt, Sant Martí de Sesgueioles i Sant Pere Sallavinera rescaten una vella aspiració del territori, aconseguir un ens comarcal propi.

El reconeixement d'aquesta comarca, Alta Segarra o Alta Anoia, significaria una segregació de l'actual Anoia, una possibilitat que recentment el president del Consell Comarcal, Marc Castells, no "preveia".

Alcaldes de diferents municipis han explicat a Regió7 que en la darrera reunió de la mancomunitat que agrupa els set municipis del nord de la comarca es va acordar l'elaboració d'un manifest conjunt, en què el territori demanarà la configuració de la nova comarca. Aquesta nova comarca es vincularia a una futura vegueria de la Catalunya central.

Els municipis del sud de la comarca de l'Anoia es decanten per ser a la reclamada vegueria del Penedès, que a hores d'ara no és prevista, mentre que Igualada ha fet públic el desig de ser a la regió I, amb Barcelona.

L'Ajuntament de Calaf està preparant l'esborrany del manifest de consens. Alguns dels alcaldes es mostren prudents i afirmen que està en fase embrionària, però tots estan predisposats a votar-hi a favor.

L'alcaldessa de Calaf, Maria Antònia Trullàs, vincula els dos objectius del manifest -el reconeixement de la comarca i lligar-se a la Catalunya central- i considera que "amb l'aprovació de la tramitació de l'àmbit Penedès, ens van posar noms i cognoms i és cert que tampoc no teníem cap voluntat de formar part d'aquella planificació, perquè ja ho hem manifestat molts cops". Ara, el manifest remarcarà la petició que ja s'havia fet anteriorment, la creació d'una comarca, perquè "ha arribat el moment de recordar el que volem i ho posarem per escrit". Respecte si les poblacions limítrofes del Bages, la Segarra o el Solsonès s'adheririen al projecte de pertànyer a una nova comarca, Trullàs assegura que cal parlar-ne. "De moment cal esperar", explica Xavier Nadal, alcalde de Calonge de Segarra. El ple de la població votarà afirmativament una vegada es presenti el manifest, i malgrat la prudència fins que es cristal·litzi la declaració, Nadal considera que passarà per la sessió aquest mes i es postula favorable a les intencions de la redacció. El batlle dels Prats de Rei, Francesc Duocastella, assegura que el manifest és fruit d'un consens, "i passarà pels plens". "És un tema que feia temps que era sobre la taula, però el detonant ha estat la tramitació de l'àmbit Penedès", segons Duocastella. La realitat de les dimensions demogràfiques de la comarca, uns 5.400 habitants, fa pensar que tècnicament es podria aconsellar una ampliació de municipis de les comarques veïnes que en formessin part. Duocastella diu que "cal conversar amb aquests pobles que hi ha a tocar i que sortien a l'informe Roca. Veure quina sensibilitat tenen". Duocastella creu que la decisió no serà immediata, però no vol sentir a parlar de ser del Penedès. L'actual govern de Veciana tem acabar dins l'àmbit Penedès. Jesús Torrens, alcalde de Sant Martí Sesgueioles, considera que "hi ha municipis que es podrien afegir a l'Alta Segarra". Els sesgueiolencs també es mostren a favor del manifest. Es tem que la paralització del projecte de llei de vegueries refredi el tema i encalli el reconeixement de l'Alta Segarra a la Catalunya central.

http://www.regio7.cat/economia/2010/01/08/lalta-segarra-reclama-comarca-pertanyer-vegueria-catalunya-central/62615.html