El refugi antiaeri de l'església de Santa Maria d'Agramunt


El refugi antiaeri que es troba sota el temple romànic de Santa Maria d’Agramunt (s. XII-XIII) és un equipament singular a tot Catalunya, que ha estat recuperat com a símbol del que va patir la població durant la Guerra Civil del 1936-1939.

El refugi segueix la nau central i el creuer del temple. La galeria llarga té 34 metres, des de l'entrada principal al mig de la plaça fins al peu de l’altar major i la transversal fa 28,4 metres; les amplades van des d’1 a 1,4 i 2 metres, mentre que l’alçada mitjana és de 2 metres.

Durant les obres de restauració del temple de Santa Maria l’any 2005, es van fer una sèrie de prospeccions per tal de trobar algunes de les entrades al refugi. L’objectiu principal era conèixer el seu estat i especialment les filtracions d’aigua que provocaven humitats a l’edifici.

En constatar el bon estat general de la instal·lació, malgrat que estava ocupada parcialment per la instal·lació de la calefacció del temple i s’hi detectaven moltes humitats, es va decidir començar una restauració per conservar aquest equipament històric i obrir-lo al públic com element simbòlic de la Guerra Civil.

L'equipament disposa d’una mostra permanent, gràfica i documental sobre com van viure els veïns aquest període que va trasbalsar la història i va marcar generacions d’agramuntins. Està dividit en 7 espais. Un primer mostra la vida quotidiana de la població abans de la Guerra. El segon tracta els bombardejos que va patir la població. El tercer espai està dedicat a la destrucció i la mort que aquests van causar. El quart explica la construcció del refugis. El cinquè es dedica explícitament al refugi sota el temple de Santa Maria. El sisè als treballs de reconstrucció de la població després de la Guerra i finalment, el setè espai està dedicat a la recuperació del Refugi com element singular de la Memòria Històrica.

Bombardejos

Des del 5 d’abril de 1938 al 12 de gener de 1939 la vila va patir nombrosos bombardejos per part de l’aviació franquista, alemanya i italiana amb el resultat de morts i molts danys materials.

El primer va ser el més mortífer perquè la població no estava previnguda i les bombes van caure mentre els veïns menaven la seva vida de cada dia. Hi van morir 19 persones. A partir d'aleshores tot va ser diferent.

Amb més o menys intensitat la Vila va patir bombardejos els dies 23,27,30 i 31 de desembre de 1938. Durant la primera quinzena de gener del 1939 se’n van registrar un nombre indeterminat, però només se’n té constància documental dels atacs dels dies 6 i 12.

La destrucció causada pels bombardejos als immobles va ser molt gran. El centre de la població va quedar molt afectat amb cases, corrals, magatzems i serveis de proveïment d’aigua, llum i clavegueram totalment destruïts. Avui en dia encara hi ha algun pati on no s’ha tornat a construir.

Segons un informe de l’època, un total de 328 edificis (el 23,4%), van ser totalment destruïts; una xifra semblant, 327 (el 23,4 %), ho van ser parcialment; mentre que altres 745 (el 53,2 %), van patir danys lleugers.

Refugis

A partir del primer bombardeig, el 5 d’abril de 1938, les autoritats van ordenar la construcció de refugis antiaeris on la població civil pogués aixoplugar-se de les bombes. Se’n van fer de públics i de privats. Amb tot, molts veïns van fugir de la població i van anar a viure a cabanes i masies del voltant de la Vila per sentir-se més segurs.

Per tal de protegir la portalada principal del temple de Santa Maria, es va aixecar una paret amb sacs de terra. Paral·lelament es va construir el refugi de sota l’església. S’hi va treballar entre els mesos de juny a desembre de 1938.

Horaris de visita:

  • De dilluns a divendres, hores convingudes (Oficina de Turisme: 973 391089)
  • Caps de setmana: dissabtes, de 11 del matí a 1 del migdia i diumenges de 3/4 d'1 del migdia a 2 de la tarda.

Font: http://agramunt.ddl.net/layout_historia.php?seccio=Cultura&id_seccio=693

Imatge: http://desdelasegarra.blogspot.com/2009/11/refugi-agramunt.html

Comentaris