diumenge, 22 de novembre de 2009

Vallgorguina, el bosc de les bruixesLes suaus i ondulades vessants de la Serralada Litoral conviden a passejar sota l'ombra d'antigues llegendes i d'un espès mantell vegetal.

Assegura la gent gran del lloc que un dels secrets més ben guardats de les muntanyes de la Serralada Litoral són els aquelarres o reunions de bruixes que tenien lloc en ple bosc. Entre els indrets preferits dels bruixots, segons la tradició, figura el dolmen de Pedra Gentil, a Vallgorguina, un megàlit que encara avui convoca als seguidors dels fenòmens paranormals.

Expliquen les llegendes que aquest dolmen era el lloc de trobada de les bruixes de la costa, i que allà donaven compte de la seva conducta fetillera. La que no havia fet prou maleficis era penjada de la pedra superior. Per a que els estranys no poguessin veure ni sentir els seus rituals, les bruixes desencadenaven violentes tempestes, que la gent del lloc continua relacionant amb la presència de les fetilleres a la serralada.

El megàlit correspon al que s'anomena dolmen de cambra simple, per a distingir-lo dels dòlmens amb corredor, i la seva existència s'estableix de fa uns quatre mil anys. Es creu que complia funcions de monument funerari, tot i que la seva relació amb les bruixes i el fet de ser encara avui un lloc de trobada ocasional d'aficionats a l'espiritisme ha generat tot de mites i llegendes al seu voltant i l'ha convertit en un dels dòlmens més cèlebres del país.La fira del Bosc i de la Terra.

Cada any, l'últim cap de setmana de novembre, la localitat de Vallgorguina celebra la Fira del Bosc i de la Terra, en la qual els principals protagonistes són els bosquerols, persones que fins fa poques dècades van contribuir a modelar el paisatge de tota la Serralada Litoral. La fira recrea aquest antic ofici amb un seguit de demostracions dels treballs que realitzaven, com ara la construcció i encesa de carboneres, la talla de troncs amb destrals i xerracs, i els treballs amb fusta.

Text: "Descobrir Catalunya. Vacances 2008", suplement del número 122 de la revista 'Descobrir Catalunya'. Edita: Sàpiens Publicacions.

Imatge: Araceli Merino, a http://1.bp.blogspot.com/_b9vS1v3S-nI/SXzLvLYSBGI/AAAAAAAABns/U7s9sHYXFOk/s800/Dolmen-Pedra-gentil.jpg