Llibres: 'LA FESTA MAJOR DE L'ARBOÇ', de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana



Aquest és el tercer volum de la sèrie 3 (Festes tradicionals) de la col·lecció discogràfica de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. És un producte que es presenta en diferents formats: el DVD —les imatges—, el CD d’àudio —les músiques— i el llibret —la documentació escrita.

L’any 2006 es va fer l’enregistrament complet, tant sonor com videogràfic, de la Festa Major de l’Arboç. Amb totes les servituds que el factor de la temporalitat comporten, com per exemple, el fet de la protesta d’aquell any contra la construcció del CIM (Centre Integral de Mercaderies) en el terme municipal d’aquesta població i en els de Banyeres i Sant Jaume dels Domenys, protesta que tingué una de les seves màximes expressions en l’àmbit de la Festa Major d’aquell any. L’esquema festiu és sempre el mateix, però el seu contingut ideològic varia cada any. La festa i la protesta es donen la mà per tal d’oferir un retaule viu en tots els sentits. En definitiva, no es podia enregistrar una Festa Major neutra, descontextualitzada; això hauria estat irreal, sinó tal com es viu i se sent en les seves circumstàncies pròpies i determinades.

Tanmateix, l’enregistrament sonor consta de dos CD d’àudio, tal és l’extensió de la documentació sonora de què es disposa, la qual prové de dos àmbits diferents. Un és el dels fonogrames corresponents al recull de «balls popularitzats» de Ricard Domingo els quals s’han enregistrat en estudi, i l’altre és el corresponent a les músiques actuals de la Festa Major que s’enregistraren en directe pels carrers i places de l’Arboç. D’aquesta manera tenim una visió àmplia i força completa, antiga i actual, del repertori musical arbocenc que ens permet conèixer-lo i comparar-lo i, sobretot, valorar-lo com cal. Les festes majors del Penedès, el Garraf i el Camp de Tarragona, tenen uns materials musicals i etnogràfics d’un gran valor documental i identificatiu. L’Arboç forma part d’aquesta zona amb elements comuns i, segons com, diferenciats, i certament, per la seva continuïtat i dinàmica interna, és una Festa Major de les «més típiques de Catalunya», tal com diu l’eslògan.

Si voleu llegir el text que acompanya els CD d'àudio i el DVD de 'La Festa Major de l'Arboç' cliqueu aquí. Hi ha una explicació sobre els diferents aspectes de la Festa Major i un comentari sobre les músiques que han acompanyat i acompanyen les comparses, balls i entremesos que hi participen.

Comentaris

fan arbocenc ha dit…
Una de les millors festes tradicionals del país. Que la puguin conservar per molts anys!!!