Festa per al joc i la joguina en català



Des del desembre de 2004 l'àmbit de jocs i joguines de la Plataforma per la Llengua organitza la Festa per al joc i la joguina en català. Aquesta activitat s'engloba en la campanya "En català, jugues?", que a grans trets té quatre objectius: conscienciar les empreses de la importància de tenir en compte la nostra llengua a l'hora de comercialitzar productes orientats als infants en el nostre país; demanar a les administracions una legislació especial pel que fa a la llengua de jocs, joguines, vídeos, videojocs i altres materials dirigits als nens i joves que es comercialitzen a Catalunya; convidar tota la població a tenir en compte la llengua a l'hora de comprar els regals per als més petits; i promocionar i donar a conèixer l'oferta existent de joguines que hi ha en català.

La festa és una jornada lúdica que té l'objectiu de reivindicar, precisament quan s'apropen Nadal i Reis, que les joguines que els infants reben cada any per aquestes dates siguin etiquetades i tinguin les instruccions en la nostra llengua.

La festa té el format d'una festa infantil i per tant inclourà diverses activitats adreçades especialment als més petits: titelles, grups d'animació, conta contes, castell inflable, globus i tallers diversos (corones, papiroflèxia, pintar cares...). Paral·lelament, i com cada any, la campanya es complementa amb l'edició de 26.000 cartes als Reis (22.000 de les quals es distribuiran a Catalunya i 4.000 més, al País Valencià) que comencen amb el tradicional encapçalament "Estimats Reis Mags d'Orient" i que conclouen amb una petició per als tres Reis: "Poder jugar en català". Les cartes es distribuiran per escoles, ludoteques, biblioteques, ajuntaments, casals, esplais i botigues d'arreu dels Països Catalans. El mateix dia de la festa, un patge reial recolliran les cartes dels infants per entregar-les als Reis Mags.

I és que l'objectiu final d'aquesta activitat és anar més enllà de la festa infantil, i arribar també als pares, a qui se'ls vol conscienciar que comprin joguines etiquetades i amb les instruccions i menús en català, i als botiguers, productors i distribuïdors de joguines, a qui se'ls reclama que augmentin l'oferta de joguines en la nostra llengua.

Actualment, segons dades recollides per la Plataforma per la Llengua, hi ha 560 joguines que inclouen el català (com a mínim pel que fa a les instruccions, en la capsa o l'embolcall o en les característiques pròpies de la joguina, és a dir, en els taulells, llengua amb què parlen, etc), i 74 empreses que fabriquen jocs i joguines en català, incloent-hi els jocs multimèdia i els autors dels jocs d'Internet. Aquestes 560 joguines, però, suposen actualment només un 6% del total de joguines que es venen al mercat. Malgrat tot, l'evolució dels últims anys és esperançadora: el sector ha experimentat una lenta però progressiva millora, ja que el 2007 aquest percentatge era del 4,8, i el 2008, del 5,4%.

Amb aquesta voluntat de conscienciació, durant la festa també es repartirà el catàleg de joguines en català, que ha elaborat el Consorci per a la Normalització Lingüística amb la col·laboració de la Plataforma per la Llengua. Aquest material i també altres documents, com un llistat de botigues de joguines on es poden adquirir joguines en català, i que s'anirà actualitzant progressivament, o l'opuscle "I les teves joguines, ja incorporen el català?", destinat als fabricants i les empreses de jocs i joguines, es penjaran també al web de l'entitat. Tots aquests recursos es poden trobar a: www.plataforma-llengua.cat/joguines.

Documents descarregables:

Comentaris