Per Tots Sants, Fira a Vilaller (Alta Ribagorça)



La fira de Tots Sants de Vilaller és una fira mil·lenària, la més antiga de la comarca, de gran importància a les comarques pirinenques i que ha estat un punt de referència econòmica des d’antic. S’organitza en un període de l’any previ a l’entrada dels mesos més freds i de les nevades que deixaven aïllades a les cases i masos més allunyats de les poblacions. Així els pagesos i ramaders s’abastien de productes necessaris per subsistir en aquests mesos on les condicions de vida eren més extremes.

Segons Joan Bellmunt i Figueras:

"Animals i gent de tot arreu feien cap aquí. Hi acudien els veïns de tots els pobles de la rodalia, de la Val d’Aran, venien compradors i venedors del país Valencià, d’Extremadura i d’Aragó. Durant els dies de la fira el poble estava totalment ocupat pels firaires, tractants i ramblers, entre els quals destacaven els torronaires d’Agramunt, i així els públic s’abastia dels seus productes per Nadal.

S’hi feien els tractes per contractar els mossos. Era una fira en la qual s’efectuava la compravenda d’animals i la continuïtat del lloguer de molta gent de soldada.També es compraven els porcells per engreixar-los i poder-los sacrificar l’hivern següent.

La gran concentració de gent feia que s’hagués d’habilitar llocs de gresca, com per exemple les tres sales de ball. Els saraus de ball i tabola eren la nota dominant. Els mossos havien cobrat la "soldada" i per tant tenien diners per gastar-se i així ho feien.

Els menestrals també cobraven, ja que en vendre a la fira vedells, pollins... feien diners, i així ramaders, pastors, pagesos i altra gent, podien pagar els menestrals".






Text i imatge extretes de Festa Catalunya

Comentaris

Nuri ha dit…
Jo hi vaig anar!! Però no vaig entendre massa la presència d'aquests dos guàrdies civils cridant per allà al poble!
romerales ha dit…
veig que a l'organització hi ha els de Mapamundi, que varios anys van organitzar la fira de sant isidro de Cervera, quan es feia fira medieval al carrer Major, amb els ocellots, i els oficis i totes aquelles robes penjades pel carrer
Sargento Porras ha dit…
Aquests de Mapamundi,van fotre el "pèl"al director de la fira de St. Isidre d'aleshores,que era el Sisquella,i s'hen duia més de mig pressupost de la fira(quina manera de llençar els diners).
Si no recordo malament,ho van fer dos o tres anys.