Els panellets


L'origen dels panallets

Els panellets són les postres típiques de la diada de Tots Sants a Catalunya, juntament amb les castanyes, els moniatos o el vi dolç. Els panellets són uns pastissos petits, i de diverses formes que tenen sabors i aromes característics. Els panellets són un producte de rebosteria casolana, fets amb ametlla, sucre i rovell d’ou, bàsicament. En els de qualitat inferior, s’hi afegeix una part més o menys gran de moniato o patata. Poden anar coberts o no de pinyons i moltes cases en fan d’especials, segons el seu costum i imaginació, afegint-hi coco, xocolata, etc.

Cal situar l’origen dels panellets al segle XVIII, quan tenien un caràcter sacramental. L’origen dels panellets com a menjar característic de la diada de Tots Sants és poc clar. Poden ser un record d’antics àpats funeraris: en alguns indrets la gent portava els panellets a l’església en cistells i se’ls menjava dins del mateix temple en comunitat. En les poblacions de la Catalunya vella hi havia el costum de celebrar una menjada després de la mort d’algun familiar. Aquest menjar tenia un caire ritual en la forma de parar la taula, la distribució dels comensals i els menjars que es donaven.

Les rifes dels panellets

Els panellets són típics de moltes poblacions de Catalunya, encara que en altres comarques reben noms diferents, com migetes. En alguns indrets fan, en aquesta diada, uns bunyols semblants als que es fan per Setmana Santa. Les rifes de panellets eren, en canvi, pròpies de les ciutats o poblacions grans, sobretot de Barcelona. Els cafès preparaven taules molt ben parades, amb profusió de plats plens de panellets i fruita confitada, tots ben embolicats. Anaven rifant-los, tot procurant refer els de la taula perquè aquesta fes sempre goig i convidés a prendre part a la rifa. També els pastissers organitzaven les seves rifes, i rifaires particulars, que a Barcelona, posaven les seves taules en diferents indrets de la ciutat per rifar plats de panellets i pollastres, utilitzant cartes com a mitjà d’efectuar el sorteig.

Font: http://www.pastisseriaanna.com/especials.php

Imatge: http://www.ciutatoci.com/festes/images/panellets.gif

Comentaris

Aquests darrers dies el Salvador Palomar ha publicat al seu bloc diversos articles molt interessants sobre la celebració de la diada de Tots Sants.

Us recordo l'adreça de LA TEIERA: http://cat.bloctum.com/spalomar/
cervereta de vergós ha dit…
Molt bé,per les escoles,elaborant els seus propis panellets,i després fer una petita excursió per menjarse-ls.
O trobo molt positiu,que desde petits ja els ensenyin,didacticament de les nostres tradicions...culinaries també.
Encara,que desde tot arreu ens inundin(els del port aventura,s'han lluit!)amb propaganda de la festa de"jaluvin".