Els antics tocs de les #campanes de #Cervera (III): LES CELEBRACIONS RELIGIOSES @Campaners




Reproduïm sota aquestes ratlles i en diversos lliuraments -aquest és el tercer, dedicat als tocs de les celebracions religioses- els escrits apareguts sota el títol "Els tocs de les campanes de Cervera" a la secció 'Parlem-ne' de l'aula de Cervera de la Càtedra de Cultura Catalana 'Samuel Gili i Gaya', dins del quinzenal cerverí 'Segarra', l'any 1970, i dels que n'era autor Xavier Porredon i Farré.

Toc de mes de Maria.

Es tocava durant tot el mes de maig, en la funció del Mes de Maria que cap al tard celebrava l'Associació de Filles de Maria.


Toc de Bilandó.

Aquest era el toc més popular, ja que es tocava cada dia del mes de juny, dedicat al Sagrat Cor de Jesús; durant el mes d'octubre, dedicat al Roser; en les funcions de la tarda, tant els dies de cada dia com els diumenges i altres festes; en les novenes dels sants; en la Missa de Comunió del tercer diumenge de cada mes, etc.


Es tocava durant un quart d'hora, fent 3 bilandons i, al final, un repicó de Nova per a significar que s'havia acabat de tocar.

Toc de Novenari d'Ànimes.

Dita funció se celebrava durant el mes de novembre. Es tocaven dos o tres Dracs -batallades de So Major i Nova alhora-, tot seguit s'alçava la Carranca i mentre aquesta voltejava s'anava tocant algun Drac. En parar, se'n feia uns quants de seguits.


Es tocava cada dia a l'hora de l'ofici, alçant l'Onzena i Trinitat i acabant amb un repicó de Nova.

La marxa dels Arengaders.

Així s'anomenava popularment el toc de les tres de la tarda dels divendres.

Es feien 33 batallades de Nova -en 3 tocades d'onze batallades cada una- en commemoració del prodigi del Santíssim Misteri, que va tenir lloc el divendres 6 de febrer de l'any 1540, com sap tothom a les 3 de la tarda.

Ara bé, el centre del mercat antigament era a la Plaça Major, plaça que se n'havia dit del Mercadal; entre les parades n'hi havia moltes d'arengades, i com que, fa no fa, eren les 3 de la tarda quan s'acabava el mercat i començaven a marxar els venedors, la gent va batejar aquest toc amb el nom de "la marxa dels arengaders".

Arengades i renom a part, hi havia qui, mentre durava el toc de les 33 batallades -el mateix número que els anys de Nostre Senyor Jesucrist en morir a la creu-, resava 3 credos.

[Continuarà...]

Imatge: Sala Florensa, 19 d'agost de 2009

Comentaris

plaça porxada ha dit…
De la Plaça Major també s'havia dit Plaça del Blat.
Anònim ha dit…
Són curioses aquestes partitures! Us felicito per la divulgació que en feu d'aquests petits tresors de la nostra ciutat. Continueu així!
Anònim ha dit…
una pregunta: com s'afina una campana?